HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Timothy Garto...

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Populista korszellem, a brexit mint Trianon párhuzama és a fiatal Orbán Viktor – Timothy Garton Ashsel, az Oxfordi Egyetem világhírű professzorával, a közép-európai rendszerváltásokat belülről, személyesen is megélő történészével beszélgettünk.

(…)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

– Ha már populisták: hogyan ismerte meg Orbán Viktort, és milyen emlékei vannak vele kapcsolatban?
– Elég ironikus, de Kis János mutatta be még nekem mint a fiatal liberális modern generáció fényes reménységét. És abban teljesen igazunk volt, hogy felismertük a politikai potenciálját, ami kiemelkedő. (…) Ezt nyilván sok embertől lehet hallani, de én úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. Ma azonban úgy nézek rá, mint aki alapvetően a hatalomban és a vagyonban érdekelt.

(…)

HIRDETÉS

– Budapest egyfajta új Isztambul, amely megmutatja, merre tovább?
– Az új könyvemhez elég sok kutatást végeztem. Úgy gondolom, hogy a kelet-közép-európai spektrumon Magyarország az extrém példa: ez az az ország, ahol a liberális demokráciát a leginkább erodálták, amit főleg Orbán alkotmányozó többsége tett lehetővé. Ebben az értelemben Magyarország a próba az Európai Unió számára, mert nincs még egy olyan tagállam, amely – az egyébként elég óvatos és rendszeres elemzéseket készítő – Freedom House szerint csak részlegesen lenne szabad. Ha tehát Orbán egy időjós a liberális nyugat-európaiak számára, akkor Magyarország az időjós az EU belső demokráciája számára.

(…)

Meddig tarthat a populista korszak? Mit vár a decemberi előre hozott brit parlamenti választástól? Mit szólna egy esetleges második brexitreferendumról? Harminc év telt el 1989 óta, mik az emlékei a rendszerváltásról? Mi volt a folyamat fókusza, és mik voltak az esetleges mulasztások? Milyennek látta a rendszerváltás idején Orbán Viktort? Sokszor találkozott, beszélt azóta Orbánnal? Van-e még valódi demokrácia Magyarországon? Lehetséges a nyugatról való demokráciaépítés? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 15-én megjelent 2019/46. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/46. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,649követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belefáradt: Szűcs Tamás lemond a PDSZ éléről

Az érdekképviseleti vezető azt írta, a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek.