Jogállamisági kérdésben vétózott Magyarország

Jogállamisági kérdésben vétózott Magyarország

Varga Judit (Fotó: Facebook/Varga Judit hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fog jogállamisági jelentést készíteni az Európai Bizottság a tagállamokról, mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az ezt célzó, egyébként minden más ország által támogatott előterjesztést. Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte: ha kell, megtorpedózzák a költségvetést is.

Csalódott Brüsszelben 26 európai uniós tagállam európaügyi minisztere, mert magyar és lengyel kollégájuk miatt nem sikerült egy közös uniós nyilatkozatot elfogadni a jogállamiság megerősítése érdekében. A vita középpontjában az áll, hogy az Európai Bizottság előterjesztése szerint – amelyet támogat a tagállamok túlnyomó többsége – éves jogállamisági jelentés készülne valamennyi uniós országról.

„Erre semmi szükség"

– mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a megbeszélés után. Szavai szerint az EU-nak vannak olyan fórumai, amelyeken a tagállamok egymás között megbeszélhetik a vitás kérdéseket, nem kell ebbe belevonni az Európai Bizottságot. Mint fogalmazott, ez a vétó nem tekinthető blokkolásnak, mert a magyar és a lengyel fél is eljuttatta saját tervezetét, azokat azonban nem vették figyelembe.

A miniszter előrevetítette, hogy a költségvetés kapcsán is van esély arra, hogy Magyarország vétózzon. A kormány ugyanis nem fogja elfogadni, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kifizetéseket, mert „ez túl ködös megfogalmazás”. Varga Judit mindenkit megnyugtatott arról is, hogy „a jogállamiság mellett Magyarország ugyanolyan elkötelezett mint bármelyik tagállam.”