Donald Tusk, Orbán Viktor nagy ellenfele az Európai Néppárt új vezetője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Tuskot, az Európai Tanács leköszönő elnökét és volt lengyel miniszterelnököt választják meg az Európai Néppárt (EPP) élére a pártcsalád zágrábi kongresszusán szerda délután, mivel más nem indul a pozícióért – írja az Index Eurológus blogja. Az is biztos, hogy a Fidesznek most nem osztanak lapot, azaz felfüggesztése miatt semmiféle pozíciót nem tölthet be a néppárti frakcióban, így az alelnöki posztot is biztosan elveszíti.

Ezzel együtt nem lesz egyszerű dolga az Orbán-barát Joseph Dault az elnöki székben követőn Donald Tusknak. Ha ugyanis a Fideszt kizárják a frakcióból, akkor a 13 elvesző mandátum miatt 169-re csökkenhet a frakció létszáma, ami vészesen közel van a szocialisták 154 mandátumához. Amennyiben viszont marad a Fidesz, úgy jó az esély arra, hogy a Benelux államokból és a skandináv országokból mandátumot nyert pártok képviselői átülnek a liberális-konzervatív Renew Europe frakcióba, akkor több mint 20 fővel csökkenne a néppárti frakció létszáma. Vagyis bármelyik forgatókönyv is valósul meg, új szövetségesek után kell néznie Tusknak az ügydöntő szavazások előtt.

De nem csak ez az egyetlen dilemma az Európai Néppárt vezetése előtt. A néppárti vezetőknek otthoni kritikával is szembe kell nézniük, ha ragaszkodnak a Fideszhez. Angela Merkel közelgő nyugdíjba vonulása és a német politikai paletta átalakulása miatt küszködő Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára például kifejezetten kockázatos lehet egy ilyen értékvállalás a jogállamiság miatt pellengérre állított Magyarországgal. De Donald Tusk és a lengyel Polgári Platform hitelessége is megrendülhet a lengyel szavazók szemében, ha továbbra is rendszeresen együttműködnek a Fidesszel az európai politikában.

A Népszava értesülése szerint egyébiránt idén már biztosan nem döntenek a Fidesz sorsáról, várhatóan az Európai Néppárt január 15-re tervezett választmányi ülésén kerülhet pont az ügy végére. Ha mégsem, akkor februárra tolódik el a döntés.