Megszűnik a legismertebb román napilap

Megszűnik a legismertebb román napilap

Az Evenimentul Zilei bukaresti napilap ünnepi száma két éve, a 26. születésnapon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnyolc év után megszűnik a rendszerváltás utáni Románia egyik emblematikus napilapja, az Evenimentul Zilei. A kiadó közlése szerint január elsejétől többet nem jelenik meg a nyomtatásban az újság, az újságírókat átirányítják az online felületre. Lesz viszont saját internetes tévéjük és fizetős online oldaluk is, EVZ Tv és EVZ Premium néven.

A lap 1992-ben indult egy jól ismert bukaresti újságíró, Ion Cristoiu főszerkesztésében, aki lapjával több újdonságot hozott az akkori sajtópiacra – egyrészt markánsan kormánykritikus volt, másrészt a komoly híreket is bulváros formában tálalta. A kiadvány nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert, több százezres példányszámban fogyott. A román sajtópiac összeomlására jellemző, hogy jelenleg alig hétezer példányban adják el, és ezzel a második legnagyobb print közéleti napilap a 19,5 milliós országban. 

A G4Media.ro hírportálnak nyilatkozva a kiadó vezetője arról beszélt, az utóbbi időben duplájára drágult a papír, a lap tartósan veszteséges volt, tehát racionális lépés a nyomtatott változat megszüntetése.