Közösen kezdeményezi az Európai Unió reformját Németország és Franciaország

Közösen kezdeményezi az Európai Unió reformját Németország és Franciaország

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös kezdeményezést indít a német és a francia kormány az Európai Unió (EU) reformjára – jelentették kedden német hírportálok egy belső használatra készült munkaanyagra hivatkozva. A dokumentum szerint Németország és Franciaország felkarolja az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen azon javaslatát, hogy induljon el egy két évre tervezett tanácskozássorozat Európa jövőjéről – számolt be az MTI.

Az elképzelés szerint az úgynevezett reformkonferenciába az EU-s állampolgárokat is be kell vonni, és a közösség nemzetközi szerepének erősítésétől kezdve a közös védelmi erő kifejlesztésén át a digitalizációig és a migrációig tárgyalni kell valamennyi témáról, amely mozgatja a politikusokat és a polgárokat.

A munkaanyagban kiemelték, hogy a folyamat nyílt végű, akár az EU működéséről szóló szerződés módosításához is elvezethet. A két kezdeményező ország szerint a közös gondolkodásban és az EU reformjában a tagállami kormányoknak kell a leginkább hangsúlyos szerepet betölteniük. Az Európai Parlamentnek (EP) nem szán kiemelt pozíciót a német-francia duó.

A tervezett menetrend alapján a folyamat kiindulópontja a következő EU-csúcs, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács december közepén tartandó ülése. A következő szakasz 2020 januárjában kezdődik, amikor az EB-vel és az EP-vel tisztázni kell a konferencia konkrét feladatát. A tanácskozásnak februárban kellene kezdődnie, és 2022 első felében kellene elkészíteni az eredményekről beszámoló jelentést.

Franciaország és Németország szerint a jelentést az Európai Tanács elé kell terjeszteni, és ennek a testületnek kell biztosítani azt a jogot is, hogy eldöntse, mi valósuljon meg a reformkonferencia javaslataiból.