A Fidesz szerint klímavészhelyzet van – várják az EU-s pénzt

A Fidesz szerint klímavészhelyzet van – várják az EU-s pénzt

Az európai klímapolitika ellen tüntetnek Brüsszelben 2019. június 30-án. (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament nagy többséggel – közte a magyar kormánypárti képviselők szavazataival – két környezetvédelmi témájú határozatot fogadott el. Az egyikben kinyilvánítják a klímavészhelyzetet, a másik pedig a parlament állásfoglalását tartalmazza a decemberi, ENSZ által szervezett madridi klímaváltozással kapcsolatos konferenciára.

A képviselők a hivatalba lépő új Európai Bizottságtól azt várják, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslat álljon összhangban a legfeljebb másfél Celsius-fokos globális felmelegedés céljával. Azt is kérik, hogy az Európai Zöld „New Deal” tartalmazza a 2030-ig elérendő 55 százalékos kibocsátáscsökkenés célértékét.

Klíma, zikavírus, bogarak - Mi vár ránk a következő évtizedekben? | Magyar Hang

A képviselők szerint a légi közlekedés és hajózás jelenlegi kibocsátáscsökkentési céljai nem elegendők. Minden országnak bele kell számolnia nemzeti tervébe a nemzetközi légi közlekedésből és hajózásból eredő kibocsátást. Ezen túl úgy vélik, hogy a bizottságnak a hajózási ágazatot is az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá kell vonnia.

Egyetértett a képviselők többsége azzal, hogy az uniós tagországoknak minimum kétszeresére kellene emelniük a nemzetközi Zöld Éghajlati Alaphoz való hozzájárulásukat. Saját büdzséjükön és az uniós költségvetésen keresztül az uniós országok biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelem állami finanszírozásának oroszlánrészét, az uniós költségvetésnek pedig teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségvállalásait. A képviselők megjegyzik: a fejlett országok felajánlásai nem érik el a 2020-tól évenként ígért 100 milliárd dollárt. A képviselők végül felszólítják a tagállamokat, hogy 2020-ig sürgősen vezessék ki a fosszilis tüzelőanyagoknak adott összes közvetlen és közvetett támogatást.

A dokumentumok elfogadását követően a Fidesz EP-képviselőcsoportja közleményben jelezte, hogy támogatták a két határozatot. Így fogalmaztak: „A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés. Szavak után tettekre van szükség a klímavédelemért. Az EP mai döntései a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően megteremtették az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a kitűzött klímacélok eléréséhez.”

Vörös és fehér | Magyar Hang

A fideszes álláspont azért is érdekes, mert az Európai Bizottság már javasolta a nettó zéró kibocsátási cél elérését 2050-re, de a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács nem támogatta a javaslatot, mivel Magyarország, Lengyelország és Csehország az ellen szavazott.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.