Az Audi után a Mercedes is drasztikus létszámcsökkentést jelentett be

Az Audi után a Mercedes is drasztikus létszámcsökkentést jelentett be

(Fotó: Mercedes-Benz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költségcsökkentési programja keretében a Daimler német autógyártó elsősorban a megüresedő munkahelyek be nem töltésével tervezi végrehajtani a több ezer fős leépítést. Emellett részmunkaidős foglalkoztatást kínálnak majd a nyugdíjhoz közeledő munkatársaknak, valamint a munkavállalóval kötött megállapodással csökkentik az adminisztratív létszámot a németországi telephelyeken. Németországban 2029 végéig üzemgazdasági indokkal nem lesznek elbocsátások – közölte az MTI.

A konszern vezérigazgatója, Ola Källenius ebben a hónapban korábban jelentette be 1,4 milliárd eurós bérmegtakarítási tervét, amelyen belül minden tizedik adminisztratív munkahely felszámolására készülnek. Konkrét számok azonban nem hangzottak el.

Az üzemi tanáccsal

a karcsúsításról megkötött keretegyezménnyel 2022 végéig el

tudjuk érni a kitűzött célt – fogalmazott Wilfried Porth

személyzeti igazgató a Daimler közleményében. A megállapodás

sarokpontjai teljesítésének a részleteit az elkövetkező

hetekben dolgozzák majd ki.

A bejelentés szerint a határozott idejű munkaszerződéseket csak „nagyon korlátozott számban" fogják lejáratkor meghosszabbítani. Az új, heti 40 órás munkaszerződésekkel pedig „szűkmarkúan" fognak bánni, emellett ösztönzőkkel igyekeznek majd rávenni meglévő alkalmazottaikat munkaidejük önkéntes csökkentésére.

A napokban hasonló bejelentést tett a napokban az Audi konszern is. A Handelsblatt híre szerint a német autógyártó társaság 9500 állás felszámolására készül a hazai üzemeiben, Ingolstadtban és Neckarsulmban. Az Audi a német üzleti lap információját megerősítve közölte, hogy a leépítést 2025-ig hajtják végre. A szakszervezetekkel kötött egyezség értelmében elsősorban normál, és igen kedvező feltételek mellett kínált idő előtti nyugdíjazással igyekeznek csökkenteni a dolgozói létszámot.

A győri Audinál egyébként már az ősz folyamán, különösebb hírverés nélkül megkezdődtek a leépítések. A társaság 1200 munkavállalójának jelezte, hogy nem tart igényt további munkájukra.