Leszavazta Magyarország a multik adóelkerüléséről szóló javaslatot

Leszavazta Magyarország a multik adóelkerüléséről szóló javaslatot

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország, 11 másik uniós tagállammal együtt elutasította azt az előterjesztést, amely a nagy techcégek profitjáról és befizetett adójáról rántotta volna le a leplet – írja a Guardianra hivatkozva az Index.

Köztudott, hogy a multik, különösen techcégek megadóztatása nem egyszerű feladat, az Európai Unióban évek óta nem tudnak dűlőre jutni abban, hogyan lehetne a tervet kivitelezni. Pedig fontos ügyről van szó, hiszen becslések szerint összesen 500 milliárd dollárnyi adó befizetését is elkerülhetik a világ legnagyobb cégei (Facebook, Apple, Amazon).

Az Európai Bizottság 3 évvel ezelőtt, a Panama Iratok nyilvánosságra kerülése után határozta el, hogy lépéseket tesz a multinacionális vállalatok adóelkerülő manőverei ellen, de mostanáig nem sok konkrétummal állt elő a testület, az ügyben leginkább Emmanuel Macron francia elnök mozgolódik. Ebben jelentett volna előrelépést egy új előterjesztés, ami kötelezővé tette volna, hogy azok a cégek, amelyeknek éves forgalma 750 millió euró fölött van, országonkénti bontásban jelentsék le a bevételeiket és vonatkozzanak rájuk komolyabb átláthatósági követelmények.

Csakhogy

csütörtökön az Európai Tanácsban a 28-ból 12 ország

leszavazta a javaslatot, köztük volt Magyarország, valamint nem

meglepő módon az alacsony adókból szintén versenyelőnyre szert

tevő Írország, Málta, Ciprus és Luxemburg is. Írország (ahol a

Facebook európai központja is található) olyannyira függ a

techmultiktól, hogy társasági adóbevételeinek fele összesen 10

cégtől származik.

A tanács

elnöksége bejelentette, tovább

dolgozik az előterjesztésen, hogy megtalálja a továbbvitel

megfelelő módját.