HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Leszavazta Ma...

Leszavazta Magyarország a multik adóelkerüléséről szóló javaslatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Magyarország, 11 másik uniós tagállammal együtt elutasította azt az előterjesztést, amely a nagy techcégek profitjáról és befizetett adójáról rántotta volna le a leplet – írja a Guardianra hivatkozva az Index.

Köztudott, hogy a multik, különösen techcégek megadóztatása nem egyszerű feladat, az Európai Unióban évek óta nem tudnak dűlőre jutni abban, hogyan lehetne a tervet kivitelezni. Pedig fontos ügyről van szó, hiszen becslések szerint összesen 500 milliárd dollárnyi adó befizetését is elkerülhetik a világ legnagyobb cégei (Facebook, Apple, Amazon).

Az Európai Bizottság 3 évvel ezelőtt, a Panama Iratok nyilvánosságra kerülése után határozta el, hogy lépéseket tesz a multinacionális vállalatok adóelkerülő manőverei ellen, de mostanáig nem sok konkrétummal állt elő a testület, az ügyben leginkább Emmanuel Macron francia elnök mozgolódik. Ebben jelentett volna előrelépést egy új előterjesztés, ami kötelezővé tette volna, hogy azok a cégek, amelyeknek éves forgalma 750 millió euró fölött van, országonkénti bontásban jelentsék le a bevételeiket és vonatkozzanak rájuk komolyabb átláthatósági követelmények.

Csakhogy csütörtökön az Európai Tanácsban a 28-ból 12 ország leszavazta a javaslatot, köztük volt Magyarország, valamint nem meglepő módon az alacsony adókból szintén versenyelőnyre szert tevő Írország, Málta, Ciprus és Luxemburg is. Írország (ahol a Facebook európai központja is található) olyannyira függ a techmultiktól, hogy társasági adóbevételeinek fele összesen 10 cégtől származik.

A tanács elnöksége bejelentette, tovább dolgozik az előterjesztésen, hogy megtalálja a továbbvitel megfelelő módját. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,610lájkolóTetszik
3,770követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek