HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elkótyavetyélik Románia zöld aranyát

Szerző: | 2019. december 04., 16:37 | Külföld

Fotó: Agent Green Romania

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Soha nem volt akkor bevételük a faiparban dolgozó cégeknek Romániában, mint amekkorát az idei évben fognak realizálni – derült ki a Frames elemzőcég adataiból. Az erdők kivágásából idén 2,5 milliárd eurót fognak kaszálni, százmillióval többet, mint tavaly – így nem csoda, hogy az erdőkitermeléssel foglakozó cégek száma az utóbbi tíz évben majdnem megduplázódott Romániában. A Greenpeace becslése szerint egyébként az országban óránként három hektárnyi (!) erdőt vágnak ki. Ami a legszomorúbb, a kivágott fákat gyakorlatilag fűrészáruként, a lehető legalacsonyabb áron értékesítik külföldre. A legintenzívebb növekedést Bukovina, Máramaros és Moldova területén mérték.

Harminc év kapitalizmus után Románia a kiszipolyozott erőforrások országa. Nagyon olcsón adjuk el a gázt, olajat, ásványvizet, erdőt. Az erdők kivágása hatalmas üzleti sikerrel kecsegtet egy olyan országban, amely nem törődik az ökológiával, az erőforrások fenntarthatóságával, a tiszta levegővel és a jövővel – jelentette ki Adrian Negrescu, a Frames igazgatója.

Rátámadt a Netfix stábjára a famaffia Romániában | Magyar Hang

A román erdők tarvágásának legnagyobb haszonélvezője egy osztrák cég, a Holzindustrie Schweighofer Srl, amelyet nemrég HS Timber Productions-ra neveztek át. A bukaresti központtal működő cég 374 millió eurós bevételre tett szert tavaly, ebből 7,23 millió euró volt a profitja. Ez nagyobb visszafogott ahhoz képest, hogy a korábbi években, 2010-2016 között ötven és százmillió euró körüli profitot regisztráltak évente.

Romániában már saját fegyverével lövik le az erdészt | Magyar Hang

A legnagyobb probléma egyébként az illegális fakitermeléssel van – az elemzés szerint ennek mértéke nagyobb, mint a legális fakivágás. Igaz, a törvénytelenül kitermelt fa is a multik feldolgozóiban végzi, így lehet olcsó bútor belőle egy másik multinál, amely termékeivel elárasztja az egész világot. A romániai Nemzeti Erdészeti Leltár adatai szerint évente 38,6 millió köbméter fát termelnek ki az ország erdeiben, és ebből csak 18,5 millió köbméternyire van engedélyük. Az illegális kitermelés nagyobb része magántulajdonban lévő erdőkben zajlik. A lopás már halálos áldozatokat is követelt: idén lelőttek egy erdészt és megvertek további tizenhatot, miközben konfliktusba kerültek a fatolvajokkal. 

Címkék: erdő, erdőirtás, faipar, Greenpeace, illegális fakitermelés, Románia


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest