HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Kovács Zoltán...

Kovács Zoltán botrányt okozott

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Diplomáciai botrányba torkollott Magyarország 7-es cikk szerinti meghallgatása Brüsszelben – köszönhetően Kovács Zoltán kormányszóvivőnek. A fontosabb, politikai jellegű kérdéseket megvitató Általános Ügyek Tanácsa tűzte napirendjére rövid időn belül második alkalommal is a magyar jogállamiság ügyét a soros finn elnökség javaslatára. Kovács Zoltán valószínűleg a soros elnökség fogalmát azonnal összekapcsolta Soros György nevével, ugyanis a meghallgatás alatt a Twitteren folyamatosan tudósított az egyes országok képviselőinek felszólalásáról, közben számtalan alkalommal megjegyezte, hogy a Soros-kórus irányítja a kérdéseket és minősítette a felszólalókat is. Az ülést levezető finn miniszter, Tytti Tuppurainen végül megelégelte mindezt és felszólította Kovács Zoltánt, hogy hagyja el a termet, aki ekkor azonban már nem volt jelen. Más miniszterek is felháborodásuknak adtak hangot, az elnökség pedig írásbeli bocsánatkérést vár a magyar kormánytól.

HIRDETÉS

A meghallgatást megelőzte egy reggeli, ahol az Európai Parlament delegációjával találkozhattak a tagállami képviselők, hiszen az EP indította az eljárást. Itt uniós biztosok mellett sok tagállam miniszteri szinten képviseltette magát – az eljárás érintettje, Magyarország azonban egy szakdiplomatát küldött. Az ülésre érkező miniszterek közül többen is – például a dán, a holland, a német – kifejtette, hogy egyértelmű válaszokat kell adnia a magyar kormánynak a kifogásokra. Didier Reynders igazságügyi biztos azt mondta, bármelyik tagállamban előfordulhat, hogy sérül az uniós jog, Magyarország esetében azonban rendszerszintű problémák vannak, és erre jobban oda kell figyelni. Stef Blok holland külügyminiszter szerint ilyen esetben nincs más lehetőség, lépni kell. Vera Jourova, jogállamiságért felelős biztos azt mondta, hogy amelyik országba EU-s pénzek mennek, ott garantálni kell az alapelvek tiszteletét. Többen is amellett foglaltak állást, hogy folytatni kell ezt a rendkívül bonyolult eljárást, amelynek következő lépcsője az lehet, hogy ajánlásokat fogalmaznak meg a magyar kormánynak. Az eljárás vége pedig a tagállamok és a parlament egyetértése mellett a szavazati jog felfüggesztésére lehet.

Kovács Zoltán bejegyzései alapján a magyar kormánynak már most megrendült a bizalma az új Európai Bizottságban, szerintük ezt a testületet is Soros György befolyása alatt van.

A magyar álláspontot Varga Judit igazságügyi miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette, sok kérdés hangzott el a sajtószabadságról és az akadémiai szabadságról is, de a külföldi politikusok tisztában voltak a legfrissebb fejleményekkel, például a magyar parlamenti képviselők megrendszabályozásával is.

HIRDETÉS

Varga Judit eredetileg sajtótájékoztatót ígért az ülés utánra, ezt azonban lemondták, helyette csak a kormánybarát médiának nyilatkozott a magyar miniszter.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,792lájkolóTetszik
2,969követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mentő vitte el Ferihegyről egy Kínából érkező gép pilótáját

A Shanghai Airlines első tisztjét leszállás után azonnal ellátták. A Budapest Airport közölte: koronavírus gyanúja nem merült fel, de a gépet fertőtleníteni kellett.