Exit poll: Boris Johnson újrázhat és egyedül kormányozhat

Exit poll: Boris Johnson újrázhat és egyedül kormányozhat

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit közszolgálati BBC urnazárást követő exit poll felmérése szerint meggyőző előnnyel nyerte meg a december 12-re kiírt előre hozott parlamenti választásokat az eddig kormányzó Konzervatív Párt. Az első előrejelzések szerint Boris Johnsonéknak 368 helyük lesz a 650 fős londoni alsóházban. Ez a legkomolyabb tory győzelem lehet Margaret Thatcher 1987-es sikere óta.

A második helyre a brit Munkáspárt futott be, Jeremy Corbynéknak 191 képviselőjük lesz, míg a Skót Nemzeti Párt 55, a liberális demokraták 13, a walesi Plaid Cymru 3, a zöldek egy mandátumot szereztek. A Nigel Farage-féle Brexit Pártnak azonban egyetlen körzetet sem sikerült megnyernie.

Ha az előzményeket nézzük, az eredmény nagy siker Boris Johnsonnak, egyúttal jelzés a brit politikának. A szavazás ugyanis azt mutatja, hogy a választók többsége arra voksolt, hogy a toryk, ahogy a kormányfő ígérte, zongorázzák már le a kilépést az Európai Unióból. Hogy ez miként zajlik majd le, továbbra sem lehet még csak megtippelni sem. Ám, a lényeg, az előre hozott választás Johnson pozícióit erősíti, és a brexitnek adott újabb megerősítést.

A végeredmény holnap reggelre lesz meg. Ha az exit pollok nem tévednek nagyot, már pedig annyira nem szoktak, Johnson és a konzervatívok partner nélkül alakíthatnak kormányt.

A várható eredmények megismerése után néhány perccel Priti Patel belügyminiszter úgy nyilatkozott, a meggyőző konzervatív többség felgyorsíthatja a brit uniós kilépés folyamatát. A brit Munkáspárt egyik prominens tagja, John McDonnell szerint pártjukat sokkolja a várható eredmény, amely egyúttal azt mutatja, a választók többsége nem kér egy újabb brexit-népszavazásból, amit még a voksolás előtt a Munkáspárt lebegtetett be.

Kényelmes többséget jósolnak Boris Johnsonéknak | Magyar Hang

Négy éven belül harmadjára választ Nagy-Britannia. Az eredményt nagyban befolyásolhatja, hogy a brexit vagy a belpolitika kerekedik-e felül december 12-én.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.