HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Exit poll: Bo...

Exit poll: Boris Johnson újrázhat és egyedül kormányozhat

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A brit közszolgálati BBC urnazárást követő exit poll felmérése szerint meggyőző előnnyel nyerte meg a december 12-re kiírt előre hozott parlamenti választásokat az eddig kormányzó Konzervatív Párt. Az első előrejelzések szerint Boris Johnsonéknak 368 helyük lesz a 650 fős londoni alsóházban. Ez a legkomolyabb tory győzelem lehet Margaret Thatcher 1987-es sikere óta.

A második helyre a brit Munkáspárt futott be, Jeremy Corbynéknak 191 képviselőjük lesz, míg a Skót Nemzeti Párt 55, a liberális demokraták 13, a walesi Plaid Cymru 3, a zöldek egy mandátumot szereztek. A Nigel Farage-féle Brexit Pártnak azonban egyetlen körzetet sem sikerült megnyernie.

HIRDETÉS

Ha az előzményeket nézzük, az eredmény nagy siker Boris Johnsonnak, egyúttal jelzés a brit politikának. A szavazás ugyanis azt mutatja, hogy a választók többsége arra voksolt, hogy a toryk, ahogy a kormányfő ígérte, zongorázzák már le a kilépést az Európai Unióból. Hogy ez miként zajlik majd le, továbbra sem lehet még csak megtippelni sem. Ám, a lényeg, az előre hozott választás Johnson pozícióit erősíti, és a brexitnek adott újabb megerősítést.

A végeredmény holnap reggelre lesz meg. Ha az exit pollok nem tévednek nagyot, már pedig annyira nem szoktak, Johnson és a konzervatívok partner nélkül alakíthatnak kormányt.

A várható eredmények megismerése után néhány perccel Priti Patel belügyminiszter úgy nyilatkozott, a meggyőző konzervatív többség felgyorsíthatja a brit uniós kilépés folyamatát. A brit Munkáspárt egyik prominens tagja, John McDonnell szerint pártjukat sokkolja a várható eredmény, amely egyúttal azt mutatja, a választók többsége nem kér egy újabb brexit-népszavazásból, amit még a voksolás előtt a Munkáspárt lebegtetett be.

HIRDETÉS

Kényelmes többséget jósolnak Boris Johnsonéknak | Magyar Hang

Négy éven belül harmadjára választ Nagy-Britannia. Az eredményt nagyban befolyásolhatja, hogy a brexit vagy a belpolitika kerekedik-e felül december 12-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet