Csontig, velőig fekete

Csontig, velőig fekete

Greta Thunberg vonul idén szeptemberben New-York-i klímasztrájkon. (Fotó: Reuters / Joel Marklund)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő összeállításunkból!

Még ha nem is tulajdonítunk egyszerű reklámértéknél többet a gesztusnak, akkor is figyelemre méltó, hogy az Oxford Angol szótár a klímavészhelyzetet (climate emergency) választotta az idei év szavának. A kifejezés ráadásul olyan fogalmakat előzött meg, mint a klímaválság, a klímaszorongás vagy a repülési szégyen. A szerkesztők hagyományosan arra a szóra adják le voksukat, amely a leghitelesebben foglalja össze az adott év történéseit, eszmeiségét és hangulatát.

(...)

„Az éghajlatváltozás nem válogat az ideológiák között" | Magyar Hang

Évente több mint 7 millió hektárnyi erdő tűnik el a Földről, Indonéziában és Malajziában a pálmaolaj-ültetvények érdekében „megtisztított” területeken nem csupán a növényzet, de az őslakos törzsek és az állatvilág is veszélybe került. Az erdőirtás az elmúlt években csaknem 50 ezer orangután életébe került, november végén pedig elpusztult az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában (vadon élő példányai ezzel gyakorlatilag eltűntek, állatkertekben és rezervátumokban is alig 100 állat maradt).

(...)

Látványos akcióik miatt – a szeptember végi globális megmozduláson a becslések szerint több mint 4 millióan vettek részt – a klímatüntetők számos kritikát kaptak. Itthon és külföldön egyaránt előszeretettel definiálják új szocializmusként a mozgalmat. Ez a jellemzés ugyan nem lépi túl a propaganda kereteit, a gazdasági rendszer alapvető átalakítása azonban számos kutató szerint valóban elkerülhetetlen, ha hosszú távra tervezünk a Földön.

(...)

Stefan Gössling, a svéd Lund, illetve a Linnaeus Egyetem tanára izgalmas vizsgálattal érzékeltette mindezt. Tanulmányában a világsztárok közösségi médiában dokumentált repülőútjait követve bizonyította, hogy a celebritások lényegesen nagyobb terhelést jelentenek a bolygóra.

(...)

Klíma, zikavírus, bogarak - Mi vár ránk a következő évtizedekben? | Magyar Hang

Magyarországnak ugyanakkor nincs oka a sietségre – vélekedett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki június végén csillapította a kedélyeket a klímavédelem hazai eredményei kapcsán: hazánk az egyik legnagyobb mértékben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az elmúlt időben, és tartja a 2030-ra vállalt célját. Áder János köztársasági elnök is optimistán nyilatkozott a New York-i klímacsúcsot követően, mert a tanácskozás a véleménye szerint teljesítette célját.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!