HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Óriási erővel...

Óriási erővel nyomul előre a szíriai hadsereg

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Immár ötödik napja, szinte feltartóztathatatlanul törnek előre a szíriai kormánycsapatok Idlib tartományban, ahol mostanra már 35 települést szabadítottak fel az iszlamistáktól. Ezzel pedig már csak kilométerek választják el Aszadékat Marat el-Numántól, vagyis az iszlamista lázadók második legnagyobb városától. Így könnyen meglehet, hogy az előttünk álló év egy súlyos katonai összecsapással kezdődik – már ha az iszlamisták nem döntenek úgy, hogy megadják magukat.

HIRDETÉS

Ami a szíriai hadsereget illeti, a régen várt idlibi offenzíva gerincét a 25. különleges rendeltetésű hadosztály adja, amely a legendás Tigris Alakulatokból alakult. A Szuhejl al-Hasszán által vezetett rendkívül ütőképes egységek kulcsszerepet játszottak a szíriai háború szinte valamennyi nagyobb csatájában, a palmürai ütközettől Aleppó visszavételén át az Iszlám Állam Dajr ez-Zaur körüli ostromgyűrűjének feltöréséig. A valamikori „tigrisek” támadását természetesen a szír és orosz légierő csapásai előzték meg, amelyek hónapokig tartottak. Ezért sokan jóval korábbra jósolták az idlibi offenzívát, amelyet Szíriában minden csaták anyjának neveznek. Ugyanis ha Idlib tartományt visszaszerzik Aszadék, gyakorlatilag teljes lesz a győzelmük.

Az iszlamisták nagy része a Hajat Tahrír as-Sám nevű katonai csoportban tömörül, a becslések szerint e szervezet zászlaja alatt több mint 30 ezer dzsihadista harcol. Ennél jóval kisebb erőt képvisel a Dzsejs al-Izza nevű lázadó csoport, amely a háború kezdetén még kulcsszerepet játszó (de mostanra teljesen eljelentéktelenedett) Szabad Szíriai Hadsereg része. És bár kezdetben úgy látszott, hogy a lázadók harcerejéhez sokat tesznek hozzá a Törökország által támogatott idlibi milíciák, a jelen állás szerint ők most jóval kisebb szerepet játszanak a védelemben. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy Törökország ma már inkább a kurdok által lakott szíriai területekre koncentrál, ahová részben át is csoportosították a szövetséges szíriai milíciákat.

Az Al Masdar News szerint a szíriai hadsereg az elkövetkező órákban már meg is próbálhatja visszafoglalni a fennmaradó városokat és falvakat Marat el-Numán körül, hogy aztán megkezdjék az iszlamisták fellegvárának bekerítését.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.