50 százalék esélye van a túlélésre a Notre Dame-nak

50 százalék esélye van a túlélésre a Notre Dame-nak

A Notre-Dame összedőlő tornya (Fotó: Twitter/Emma Waudby)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudott jó hírekkel szolgálni az AP hírügynökségnek a Notre Dame elöljárója: Patrick Chauvet atya elmondása szerint a Párizs jelképének számító templom olyan törékeny állapotban van az áprilisi tűzvész után, hogy mindössze 50 százalék esély van az épületszerkezet megmentésére, mert a tűzvész előtt felállított állványzat a gótikus műemlék boltíveit fenyegeti: ötven százalék esély van arra, hogy az állványzatok ráomlanak három boltívre.

Az elöljáró szerint a veszély csak akkor hárul majd el, ha eltávolítják az állványzat maradványait – ezeket a felújítás miatt állították fel a tűzeset előtt, amelyhez nem szándékosság vezetett: a párizsi államügyész nyári bejelentése szerint nincs bűncselekményre utaló jel, de gondatlanság állhat a tűzeset hátterében. Eldobott cigaretta vagy az elektromos rendszer hibája is okozhatta a tüzet, de a pontos ok még nem ismert.

Patrick Chauvet az AP-nek elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a helyreállítási munkák 2021 előtt megkezdődnének. Az elöljáró becslése szerint a felújítás megkezdése után még három évbe telhet, mire az épületet annyira biztonságossá teszik, hogy újra látogatható legyen - a teljes felújítás pedig még ennél is hosszabb ideig tathat.

Bár Emmanuel Macron korábban a 2024-es párizsi olimpia idejére ígérte a felújítás befejezését, szakértők megkérdőjelezték, hogy valóban reális a francia elnök által emlegetett határidő, írja az AP.