Nincs félnivaló

Nincs félnivaló

Iain Lindsay (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 31-én rendezetten hagyja el az Egyesült Királyság az EU-t, s az év végéig az is eldől, lesz-e külön bevándorlási szabály az uniós, így a magyar állampolgárok számára. A kint élő magyaroknak nincs félnivalójuk, a jövőben pedig a képzettség és a nyelvtudás dönt majd a befogadásról nyilatkozta – részben magyar nyelven – a Magyar Hangnak Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete.

Részletek a Magyar Hang január 3-i (2020/1.) számában megjelenő interjúból!

– Sokan úgy gondolják nálunk, hogy a brit kilépés mellett szavazókban és a migránsoktól félő magyarokban közös vonás, hogy azok tartanak a legjobban a bevándorlóktól, akik egyaránt nem kerültek közvetlen kapcsolatba velük. Hogyan látja ezt?
– Ez a kijelentés talán kissé spekulatív. Nehéz összehasonlítani a két országot ebben a tekintetben, hiszen London nyolcmilliós lakosságának negyven százaléka nem brit születésű, s a britek évszázadok óta együtt élnek a bevándorlókkal. (...) Örülünk a 3,5 millió uniós állampolgárnak, aki nálunk él, tanul és dolgozik. Az egészen biztos, hogy a jövő év végéig semmiféle változás nem lesz a státuszukban, így a magyarok is szabadon jöhetnek-mehetnek. Azt még nem tudni, hogy a Brüsszellel folytatott tárgyalások folytatásaként lesz-e külön egyezség az uniós állampolgárok státuszára vonatkozóan. Ha nem, 2021 januárjától rájuk is az új bevándorlási szabályok vonatkoznak majd.

(...)

Boris és az ő brexitje kell a briteknek | Magyar Hang

– Brüsszelben erőteljesen támadják Magyarországot a jogállami normák megsértése miatt. Az Egyesült Királyság, amely a demokrácia és a sajtószabadság bölcsője, eddig nem nagyon hallatta hangját ez ügyben.
– Az Egyesült Királyság kiáll a jogállamiság és az emberi jogok mellett. Ha nem így lenne, nem rendeztük volna meg a sajtószabadságról szóló konferenciát november végén Budapesten. De az LMBT-jogok mellett is kiálltunk az idei Budapest Pride idején. Alapelvünk, hogy fontosak számunkra a szabadságjogok, de az azzal kapcsolatos esetleges fenntartásainkat mindig zárt ajtók mögött közöljük partnereinkkel. Meggyőződésünk ugyanis, hogy ha kiállunk és harsányan tesszük közzé esetleges kifogásainkat, az nem hatékony megoldása a problémának. Ezt igazolja, hogy a Magyarország elleni harsány kirohanásoknak semmi eredménye nem volt az elmúlt időszakban.

Rendezett lesz a britek kilépése az Európai Unióból? Milyen hatással lehet a brexit a brit-magyar kapcsolatokra? Mi a véleménye arról, hogy Magyarország egyre jobban közeledik Oroszországhoz és Törökországhoz? Miért lehet más a magyar emberek elvárása a hatalommal szemben? Hogyan sikerült elsajátítania a magyar nyelvet? Nehezebb-e mint a japán? Hallott szöveg vagy halott szöveg? Vendégszeretőnek találja-e a magyarokat?
A válaszokat keresse a Magyar Hang január 3-án megjelenő 2020/1. számában!

Az interjút készítette Facsinay Kinga és Hajdú Péter.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!