HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump meggyil...

Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Meghalt Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka egy bagdadi légicsapásban, amelyre személyesen az amerikai elnök, Donald Trump adott utasítást. Szulejmáni kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében, azonban az amerikaiak szemében az utóbbi időben egyre inkább ellenséggé vált, mivel több száz amerikai katona haláláért tették felelőssé. Szervezetét terrorszervezetnek minősítették.

HIRDETÉS

Szulejmani már korábban is valóságos legendának számított Iránban, akárcsak az egész Közel-Keleten amiatt, mivel kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében. A férfi csillaga az irak-iráni háborúban kezdett emelkedni, majd 1998-ban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka lett. A terrorkalifátus iraki térhódítása idején a férfi azért volt felelős, hogy Ramadi városának elfoglalása után koordinálja a síita milíciákat, amelyek Bagdad védelméért voltak felelősek. Időközben a tábornok az első számú iráni katonai vezető lett Irakban, de a szülőhazájában is egyre gyakrabban említették az ország második embereként, aki közvetlenül Ali Hamenei után következik a sorban.

Kászim Szulejmáni (Fotó: Wikimedia / sayyed shahab-o- din vajedi)

Ám Szulejmani nem csak Irakban vette fel a harcot az Iszlám Állammal. A tábornoknak kulcsszerepe volt a csaknem teljesen szétvert szíriai hadsereg újjászervezésében, amely aztán orosz segítséggel visszaszerezte az ellenőrzést Szíria nagy része felett.

Mindemellett Szulejmaninak igen jelentős szerep jutott Libanonban is, ahol a Hezbollahnak nyújtott segítséget. Így az elmúlt két évtizedben kifejtett munkájáért Szulejmani a régió első számú katonai stratégája lett, akinek döntő szerepe volt nemcsak az iráni jelenlét erősítésében, hanem az Iszlám Állam legyőzésében is. Az amerikaiak szemében azonban a tábornok egyre inkább ellenséggé vált, mivel több száz amerikai katona haláláért tették felelőssé. Szulejmani nimbusza azonban olyan nagy, hogy korántsem véletlen, hogy a tábornok likvidálása után forrnak az indulatok az egész régióban. Ez pedig nem sok jót ígér erre az évre a Közel-Keleten.

HIRDETÉS
Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét | Magyar Hang //cdn.embedly.com/widgets/platform.js

A mostani légicsapásra azután került sor, hogy az iráni Népi Mozgósítási Erők (Pasdaran) ernyőszervezethez tartozó Katáib Hezbollah milícia múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen. Erre hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra, ami után Bagdadban az Irán-párti tüntetők megrohamozták az Egyesült Államok nagykövetségét.

Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője ezután közölte: kemény válaszlépés várható Irán részéről, Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a tábornok meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.