HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Irán felmondj...

Irán felmondja az atomalkut

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Közleményben jelentette be az iráni vezetés, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták – írja a BBC cikkére hivatkozva a 444.hu.

A bejelentésre azután került sor, hogy a kormány tanácskozott Teheránban. A lépés válasz arra, hogy egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

HIRDETÉS

A lap emlékeztet, hogy Irán az elmúlt években egyoldalúan már fokozatosan feszegette a korábbi megállapodás határait, miután Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból. A megállapodást az európai hatalmak próbálták egyben tartani, több-kevesebb sikerrel: Irán tavaly májusban jelentette hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését. Azóta már nagyobb mennyiséggel rendelkeztek, mint amit a megállapodás lehetővé tett a számukra.

Katonai válaszcsapásról beszélnek Iránban – Ferenc pápa is megszólalt | Magyar Hang

Eközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap több televíziós interjúban is védelmébe vette a Kászim Szulejmáni megöléséhez vezető hírszerzési információkat és kockázatbecsléseket. – A hírszerzés elemzése egyértelművé tette, hogy ha nem cselekszünk, és hagyjuk, hogy Szulejmáni továbbra is folytathassa terrorkampányát, akkor ez nagyobb kockázat, mint amit a héten végrehajtott akciónk jelent – fogalmazott a miniszter az MTI tudósítása szerint az ABC televízióban. Elmondta, hogy a döntéshozók közül senki nem kételkedett az amerikai hírszerzés információiban és következtetéseiben. Kijelentette azt is, hogy álláspontja szerint jogszerű minden csapásmérés iráni célpontokra.

– Rosszfiú volt. Kiemeltük őt a csatatérről. Azt láttuk, hogy amerikaiak, sőt, sok amerikai elleni további támadásokat szervezett – fogalmazott már egy másik interjúban. Szavai szerint az akcióval az amerikai kormányzat azt üzente Iránnak, “elég volt, nem úszhatjátok meg, hogy általatok támogatott külső erőket használtok fel és közben azt hiszitek, hogy a ti hazátok biztonságban marad”.

HIRDETÉS

Demokrata párti politikusok ugyanakkor kétségbe vonták a légicsapások jogszerűségét. Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor az NBC televízió vasárnapi politikai vitaműsorában arról beszélt: ő változatlanul nincs meggyőződve arról, hogy indokolt volt Szulejmáni megölése. – Elfogadom, hogy (Szulejmáni) valós fenyegetést jelentett. Kérdés azonban, hogy mennyire volt küszöbön álló ez a fenyegetés, és erről nincs megfelelő információnk – fogalmazott.

Robbanhat a Közel-Kelet az iráni tábornok megölésével? | Magyar Hang

A tábornok pénteki likvidálása óta egyre feszültebb a helyzet, Irán és az Egyesült Államok részéről folyamatosak a fenyegetések. Ali Khamenei iráni ajatollah fő katonai tanácsadója például arról beszélt a CNN-nek adott interjújában, hogy katonai válaszlépés lesz, katonai helyszínek ellen. Donald Trump pedig csapássorozatról beszélt abban az esetben, ha Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítanak amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,564lájkolóTetszik
3,161követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek