HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Eldőlt: Orbán...

Eldőlt: Orbán rémálma nyerte az elnökválasztást

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Lezárták a horvátországi elnökválasztás szavazóurnáit 19 órakor, ami után már meg is érkeztek az első részadatok az eredményről. A szavazatok 99,54 százalékos feldolgozásánál az egykori szociáldemokrata kormányfő, Zoran Milanovic 52,69 százalékon áll, ezzel szemben a jelenlegi államfőnek, Kolinda Grabar-Kitarovicnak 47,31 százalékkal kell beérnie.

HIRDETÉS

Az elnökválasztás második fordulója nagyrészt békésen zajlott, ha eltekintünk attól, hogy Milanovicot a szavazókörében kijelölt épületből kilépve egy idős férfi inzultálta. A bosznia-hercegovinai Mostarban ugyanakkor valóságos közlekedési káoszt okoztak azok, akik horvát állampolgárságuk birtokában megindultak szavazni a horvát követségre. A legmagasabb választói aktivitást Horvátország északnyugati részén, illetve az Isztriai félszigeten regisztrálták, amelyek egyébként Milanović pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak (SDP) a törzsbázisai.

Alighanem a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egy újabb hangos kritikusra talál. Ismert: a magyar határvédelmi kerítés megépítésekor a politikus élesen kikelt Orbán ellen, egy alkalommal Európa vakbelének is nevezte Magyarországot. Miután Milanovic e kijelentése miatt a magyar külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, a horvát baloldal vezére megismételte: „az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet.” Ez idő alatt a szociáldemokrata kormányfő folyamatosan azzal vádolta a magyar kormányt, hogy egy magyar–szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra kérte a horvát miniszterelnököt, hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. Persze Milanovic reakciója sem maradt el, Orbán Viktort így jellemezte: „ifjúkorában radikális kommunistaként kezdte, radikális liberálisként folytatta, de radikális konzervatív is volt, most pedig radikális antiliberális”.

Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnöknek – akinek a mandátuma öt évre szól – szerepe van a külpolitikai irányvonal alakításában is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek