HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Tucatnyian ha...

Tucatnyian haltak meg a légicsapásban megölt iráni tábornok temetésén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A helyi csatorna információja szerint legalább 35 ember lelte halálát a múlt pénteken, amerikai légicsapásban megölt Kászim Szulejmáni tábornok temetésén, az Irán dél-keleti részén található Kermán városában – írja a The Guardian.

Több százezer ember gyűlt össze Szulejmáni szülővárosának utcáin, a tolongásban kialakult pánikban sokan a földre kerültek, és a tömeg agyontaposta őket. A halálos áldozatok mellett legalább ötven sérültet is el kellett látnia eddig a mentőknek eddig. Az iráni állami média úgy tájékoztatott, hogy a tragédia hatására elhalasztják a temetést.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szombaton Irak fővárosában, Bagdadban gyászolták Szulejmánit. A BBC beszámolója szerint a gyászmenet körbejárt a városban, a gyászolók kezében iraki és más milicista zászlókat lengettek, a tábornok, valamint Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei portréja is feltűnt. Egyúttal azt kántálták: „Halál Amerikára!”

„Halál Amerikára!” – kiabálták az iráni Szulejmáni tábornok gyászmenetén | Magyar Hang

Katonai akcióra katonai akció a válasz – mondta a CNN-nek adott interjújában Irán ENSZ-nagykövete.

A tábornok földi maradványai hétfőn érkeztek meg az iráni fővárosba. A helyi médiumok tájékoztatása szerint milliók özönlötték el Teherán utcáit, gyászolva a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és bosszút követelve a történtekért. A megmozduláson az Egyesült Államok mellett Izraelre is halált kiáltott a tömeg.

HIRDETÉS

Az amerikai hadsereg január 3-án, pénteken Donald Trump utasítására mért légicsapást Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásban vesztette életét Kászim Szulejmáni is. A tábornokot, aki kulcsszerepet játszott az Iszlám Állam legyőzésében, több száz amerikai katona haláláért tették felelőssé, szervezetét terrorszervezetnek minősítették. A légicsapásra azután került sor, hogy az iráni Népi Mozgósítási Erők (Pasdaran) ernyőszervezethez tartozó Katáib Hezbollah milícia múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen.

„Halál Amerikára!” – kiabálták az iráni Szulejmáni tábornok gyászmenetén | Magyar Hang

Komoly tömeg vett részt Bagdadban a pénteken egy amerikai dróncsapással likvidált iráni tábornok, Kászim Szulejmáni ravatalánál. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a szombat reggeli gyászmenet körbejárt az iraki fővárosban, a gyászolók kezében iraki és más milicista zászlókat lengettek, a tábornok, valamint Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei portréja is feltűnt.

Szulejmani, aki 1998 óta vezette az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egységét, valóságos legendának számított Iránban, akárcsak az egész Közel-Keleten. A tábornokot az ország második embereként emlegették, aki közvetlenül Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője után következik a sorban.

A légicsapást követően Ali Hamenei közölte: kemény válaszlépés várható Irán részéről, Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a tábornok meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte. Az iráni vezetés hangsúlyozta azt is, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták.

HIRDETÉS

Robbanhat a Közel-Kelet az iráni tábornok megölésével? | Magyar Hang

Felszólította az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége, hogy azonnal hagyják el Irakot – számolt be az AFP, miután Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölését követően Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője közölte, kemény válaszlépés várható Teherán részéről. – Könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Irakot. Később egy kiszivárgott levélből kiderült, az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció is kivonulhat Irakból. Vasárnap a bagdadi parlament nem kötelező érvényű határozatot fogadott el arról, hogy valamennyi külföldi katonának távoznia kell az országból.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,972lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek