HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szájer: nem t...

Szájer: nem tudom, miről tárgyalt Orbán Varsóban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem tudom, hogy miről tárgyalt a miniszterelnök úr Jaroslaw Kaczynskivel ma Varsóban – nyilatkozta lapunknak Szájer József. A Fidesz EP képviselőjétől telefonon arról érdeklődtünk, valóban szóba került-e Orbán Viktor varsói tárgyalásain, hogy a Fidesz távozni készül az Európai Néppártból (EPP), illetve hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság Párt (PiS) által fémjelzett konzervatív frakcióba (ECR) készül belépni. Azzal kapcsolatosan sem akart véleményt nyilvánítani a Fidesz EP képviselője, el tudja-e képzelni, hogy a Fidesz a közeli jövőben elhagyja az Európai Néppártot.

Orbán Viktor keddi varsói útja kapcsán a 444.hu ír arról, hogy a Jaroslaw Kaczynskivel folytatott megbeszéléseken a Fidesz európai jövőjéről is tárgyalt a lengyel kormánypárt elnökével, illetve hogy szóba került, amennyiben a pártnak távoznia kell a Néppártból, akkor a konzervatív frakcióban folytatná pályafutását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az eseményről Orbán Viktor is posztolt egy képet Facebook profilján a következő szöveggel: “Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség!”

A portál emlékeztet rá, az esetleges váltás esetén jóval kisebb és gyengébb frakcióba kerülne a Fidesz, viszont ott a PiS után a második legnagyobb csoportot alkotnák. Azért is gyengülne a Fidesz érdekérvényesítő képessége az átlépéssel, mert az Európai Parlamentet irányító néppárti-szocialista-liberális koalíció kényelmes többséget alkot a brexitet követően.

HIRDETÉS

Valószínűnek látszik – írja a portál –, hogy ha a Fidesz átmegy a konzervatívokhoz, akkor igyekeznek további csatlakozókat is hívni. A szlovén SDS és a romániai RMDSZ a néppártból követhetik esetleg Szájer Józseféket, és az sem kizárt, hogy a liberális csoportból esetleg a cseh ANO-t is átcsábítják. Ám még nélkülük is, csak a Fidesz átülésével az ECR már nagyobb lehetne Zöldeknél is (ők 68-an lesznek a Brexit után, a fideszesekkel bővített ECR pedig 74 fősre duzzadna). Vagyis, ha csak a 12 fideszes képviselővel számolunk, már akkor is hatodikból az ötödik legnagyobb frakcióvá nőne az ECR. És ha viszik a KDNP-s barátjukat, és még egy embert Szlovéniából vagy Erdélyből, akkor utolérik a 76 fős ID frakciót is.  Minden bizonnyal ezt is átszámolta Orbán kedd este Kaczynskivel, a karácsonyfa mellett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,972lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek