Brüsszeli munkacsoport az euró bevezetésének sürgetésére

Brüsszeli munkacsoport az euró bevezetésének sürgetésére

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament gazdasági bizottságán belül munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy figyelemmel kísérje az euróövezeten kívüli államok csatlakozási felkészülését. A munkacsoport tagja az egyik kezdeményező, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Molnár Csaba is.

Az európai parlamenti képviselő brüsszeli tudósítónknak elmondta, hogy Magyarország is vállalta az uniós csatlakozáskor, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt, az emberek ennek tudatában szavazták meg nagy többséggel a magyar csatlakozást közel 17 évvel ezelőtt. – Az euró bevezetése nem egy szabadfoglalkozású gyakorlat, hanem kötelezettség – mondta Molnár Csaba. Ennek megfelelően a munkacsoport azt is meg fogja vizsgálni, hogy milyen jogi lehetősége van az EU-nak arra, hogy kikényszerítse a közös valuta bevezetését.

– Orbánék tudatosan és brutálisan gyengítik a forintot, elértéktelenítik a magyar emberek pénzét, ahelyett, hogy egy stabil fizetőeszköz lenne Magyarországon. Minden magyar ember érdeke az euró bevezetése – foglalta össze a DK politikusa.

Az euróövezetnek jelenleg 19 tagja van. Az uniós tagállamok közül Magyarországon kívül Csehország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Bulgária, Horvátország, Románia és Dánia nem tag. A britek esetében kilépésük miatt okafogyott a kérdés, a dánok csatlakozásukkor jelezték távolmaradási szándékukat, a svédek népszavazáson utasították el a közös valutát, míg a horvátok, a románok és a bolgárok jelezték csatlakozási szándékukat.

Az Európai Unió következő hét éves költségvetési tervezetében 2,16 milliárd eurót különített el azoknak az országoknak, amelyek szeretnék az eurót bevezetni. Lakosságarányosan ez Magyarország esetében mintegy 200 millió eurót, vagyis körülbelül 66 milliárd forintot jelentene.