HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Újra Magyaror...

Újra Magyarországról szavaznak az EP-ben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Jövő héten ismét Magyarországról lesz szó az Európai Parlament plenáris ülésén. A napirenden már szerepel, hogy szerdán délután az uniós alapszerződés 7. cikkelye alapján folyó eljárás jelenlegi helyzetét tekintik át a képviselők.

Az EP még 2018 szeptemberében kérte a Tanácstól, hogy akadályozza meg a magyar hatóságokat az Unió alapértékeinek megsértésében. A képviselőket elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, és a bevándorlók, illetve menekültek kezelése aggasztotta.

„Nincs szükség putyini propagandára, mert az orbáni sokkal hatékonyabb” – mondták hazánkról | Magyar Hang

A mostani vita után készül egy állásfoglalás is, amiről majd csütörtökön szavaz az EP. A formálódó szövegben amellett, hogy utalnak a Sargentini-jelentésben megállapítottakra, megemlítik, hogy az utóbbi hónapokban nem javult, hanem romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete, ideértve a sajtó függetlenségét, a civil szervezetek, vagy a tudományos élet szabadságát. Parlamenti forrásokból úgy tudjuk, hogy sok képviselő szeretne nyomást gyakorolni a soros elnökséget ellátó horvát kormányra annak érdekében, hogy a 7. cikk szerinti eljárást léptessék tovább.

Várhatóan a mostani állásfoglalásnak meglesz a többsége a parlamenti szavazáson, bár ez függ a néppárti képviselők szavazataitól is. A legnagyobb pártcsalád továbbra is megosztott, ha az Orbán-kormányról kell véleményt nyilvánítani. Az elmúlt időszakban azonban egyértelmű volt, hogy Európai Néppárt már nem védi meg a párttagságból felfüggesztett Fideszt – inkább tartózkodnak ilyen szavazások során. Ennek a témának éppen ezért különös aktualitást ad, hogy heteken belül eldőlhet: marad-e a magyar kormánypárt a legnagyobb európai pártszövetségben.

HIRDETÉS

A Szerződés 7. cikke értelmében a Tanács egyértelműnek minősítheti az uniós értékek súlyos megsértését. A döntés előtt mindenesetre meghallgatják az érintett országok kormányának álláspontját. Az Unió miniszterei eddig kétszer, 2019 szeptemberében és decemberében hallgatták meg a magyar kormányt. Az EP-képviselők is többször kifogásolták, hogy hivatalosan nem vehettek részt a meghallgatásokon.

Orbán komolyan fontolgatja a kilépést a Néppártból? | Magyar Hang

Az Európai Tanács a 7. cikk szerinti eljárás későbbi szakaszában egyhangúlag és a Parlament jóváhagyásának birtokában megállapíthatja, hogy a tagállamok hatóságai súlyos mértékben és folyamatosan megsértik a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogokat. A döntés szankciókhoz, például a tanácsi szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethet. Bár ez egyáltalán nem valószínű.

A tervek szerint a Lengyelországgal szembeni, hasonló eljárást szintén elemzik a képviselők.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek