Irán elismerte, hogy „tévedésből” ők lőtték le az ukrán gépet

Irán elismerte, hogy „tévedésből” ők lőtték le az ukrán gépet

Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta találgatták, hogy vajon mi okozhatta a MAU ukrán légitársaság utasszállító repülőgépének szerdai katasztrófáját. Az Egyesült Államok már csütörtökön közölte hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy egy orosz gyártmányú TOR-típusú föld-levegő rakétával lőtték le a Boeing 737-est; az lelövés pillanatáról videó is keringet a világhálón. A katasztrófa néhány órával azután történt, hogy Irán rakétatámadást hajtott végre az Egyesült Államok két iraki légibázisa ellen.

Irán először dezinformációval vádolta az amerikai felet, ám végül most mégis beismerték, hogy közük van a 176 halálos áldozatot követelő esethez. „Szomorú nap. A fegyveres erők előzetes vizsgálata szerint emberi hiba okozta a katasztrófát, ami egy olyan krízis közepette történt, amit az Egyesült Államok kalandorpolitikája idézett elő” – írta Twitter-bejegyzésében az iráni külügyminiszter.

Az iráni hadsereg jelentése szerint az ukrán Boeing a Forradalmi Gárda egyik kényes katonai övezete felé repült egy olyan pillanatban, amikor a fegyveres erők a legmagasabb készültségben voltak, és a feszült helyzetben emberi mulasztás történt.

Emellett egy ukrán portálon olyan hírek is napviágot láttak, hogy a gép egyik légiutas-kísérője, Jekatyerina Sztatnyik a rakéta becsapódása után még telefonálni tudott az édesanyjának és ezt mondta: „Anya, búcsúzom, kilőtték a repülőgépet!” Továbbá a közösségi hálókon egy olyan kép is előkerült, amelyet állítólag a repülő becsapódásának közelében fényképeztek a helyiek egy légvédelmi rakéta megmaradt darabjáról, amit a földön találtak.

Videón, ahogy a földbe csapódik a lelőtt ukrán utasszállító | Magyar Hang

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán utasszállítót. A brit és a kanadai miniszterelnök arról beszélt, hogy tévedésből támadhatták meg a repülőt. Irán dezinformációnak tartja a rakétatámadásról szóló híreket.

Az iráni Press TV beszámolója szerint Mohamed Dzsavád Zaríf beismerését a teheráni vezetés több tagja is megerősítette, így Hasszán Rohani államfő is. Egyúttal jelezték, az esetért felelős személyeket azonnal hadi törvényszék elé állítják. Egyúttal együttérzésüket fejezték ki az áldozatok családtagjainak. „Az Iráni Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a végzetes hibát” – írta Rohani. A külügyminiszter pedig elnézést kért minden érintett nemzettől.