HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Olyan háború ...

Olyan háború várhat Trumpra, amit nagyon szeretne elkerülni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Miközben az Egyesült Államok a végsőkig feszíti a húrt a Közel-Keleten, Líbia körül is egyre feszültebb a helyzet. Törökország kész a beavatkozásra az ENSZ bábáskodásával létrehozott Fájez al-Szarrádzs vezette nemzeti egységkormány mellett, amellyel szembekerül az ország nagy részét uraló, Halifa Haftár altábornagy Líbiai Nemzeti Hadseregét (LNA) támogató Oroszországgal, Egyiptommal és a Perzsa-öböl országaival. A helyzet paradoxona, hogy Erdogant éppen a szuverenitást a térségben lépten-nyomon megsértő Trump inti visszafogottságra.

HIRDETÉS

A török parlament a napokban felhatalmazta a kormányt, hogy beavatkozzon Líbiában a nemzetközi közösség többsége által elismert egységkormány mellett. A katonai segítséget Fájez al-Szarrádzs kormányfő novemberi ankarai látogatásán kérte a törököktől, és megállapodást is aláírtak a katonai együttműködésről. Líbia Kadhafi meggyilkolása óta megosztott. Az ENSZ által elismert kormány csupán a nyugati régió néhány körzetét ellenőrzi.

Az orosz-amerikai szembenállás újabb terepe lehet a Líbiában felizzott polgárháború | Magyar Hang

Ellenfele Halifa Haftár, aki Bengáziban kezében tartja az ország területének mintegy 80 százalékát, és az előbb-utóbb elengedhetetlen politikai rendezés előtt kész helyzet elé akarja állítani vetélytársait, így tavaly tavasz óta Tripolit ostromolja. A tábornok csapatai a napokban foglalták el Szirt városát, tovább erősítve ezzel pozícióikat a kormánnyal szemben. Haftár – készülve a török beavatkozásra – általános mozgósítást rendelt el, és felhatalmazást kapott a parlamenttől az ország repülőtereinek és kikötőinek blokád alá vételére.

A szemben álló felek mögött Szíriához hasonlóan Líbiában is felsorakoztak a regionális és globális hatalmak. A nemzeti egyetértés kormányát még az amerikai katonai akció juttatta hatalomra, Donald Trumpnak azonban most egyáltalán nem hiányzik, hogy egy, még az elődjétől örökölt háborúba keveredjen. Ezért aztán határozottan figyelmeztették a CIA-val is bensőséges kapcsolatot ápoló Haftárt a katonai akció leállítására, és Washington visszafogottságra intette Recep Tayyip Erdogant is. A Tripoliban székelő kormányt Törökország mellett elsősorban Katar és Olaszország támogatja. Haftár mögött ugyanakkor ott áll a másik oldallal is kapcsolatot fenntartó Oroszország és Franciaország, de maga mögött tudhatja Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Szaúd-Arábia támogatását is.

HIRDETÉS

E kényes helyzetben Ankara láthatóan mindent megtesz, hogy elkerülje a közvetlen katonai összeütközést a Haftárt támogató alakulatokkal, mindenekelőtt az orosz magánhadsereggel, a Wagner-csoporttal. Ezért az értesülések szerint egyelőre nincs szó török bevonulásról, és a parlament ezzel kapcsolatos döntése inkább politikai figyelmeztetés Haftárnak. Törökország egy esetleges beavatkozás esetén az első fázisban nem reguláris alakulatokat küldene, hanem szíriai szövetségeseinek, a turkománok harcosait. Erdogan emellett egyeztetett Putyinnal is a líbiai akciók koordinálásáról.

Amerika nem tudna megnyerni egy iráni háborút | Magyar Hang

De Ankarának figyelnie kell Egyiptomra is, amellyel már a puccskísérlet óta feszült a viszonya. Kairó szintén közvetlen szereplője a líbiai eseményeknek, hiszen 2015-ben emirátusokbeli pilóták az ő gépeikkel bombázták a kormány állásait, és régóta kész a szárazföldi beavatkozásra is. Egyelőre azonban „csak” folyamatosan szállítja az orosz fegyvereket Haftárnak. A másik oldalt ugyanakkor a törökök segítik tankokkal, drónokkal és légvédelmi rakétákkal.

A helyzet tehát nemcsak Irán körül egyre feszültebb, hanem Líbiában is. A közvetlen török beavatkozás újra a háború fellángolásához vezetne, amelybe – tovább bonyolítva a helyzetet – akarva-akaratlanul belekeverednének más globális és regionális hatalmak is. Nem véletlen, hogy Erdogant lebeszélné a katonák küldéséről Amerika és az Európai Unió is.

Hétfőn a szemben álló felek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással. A Putyin és Erdogan Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán vasárnap életbe lépett tűzszünetet részletező dokumentumot Fájez al-Szarrádzs aláírta, Haftar azonban kedd reggelig időt kért a részletek tanulmányozására, majd elhagyta Moszkvát, anélkül, hogy szignózta volna a megállapodást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/2. számában jelent meg január 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,710lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ezerszer áldott, vagy kellemes karácsony?

A karácsonyi jókívánságok formái sajátosan alakultak Magyarországon.

Pénz semmiért