Atv.hu: a KDNP akkor is marad a Néppártban, ha a Fidesz megy

Atv.hu: a KDNP akkor is marad a Néppártban, ha a Fidesz megy

Semjén Zsolt és Orbán Viktor (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KDNP mindent tud, és mindent ért, de marad a Néppártban, akkor is, ha a Fidesz kilépne – mondta az Atv.hu értesülései szerint szűk körben Semjén Zsolt azt követően, hogy az európai parlamentben szavaztak a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályokról.

A portál úgy tudja, a KDNP elnöke azzal érvelt, hogy Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be őket a Néppártba, és vatikáni körök, valamint néppárti vezetők is „magas szinten” kérik őket arra, hogy ha a Fidesz ki is lépne a pártszövetségből, ők akkor is maradjanak.

Az Atv kereszténydemokrata politikusokra hivatkozva azt írta, Semjén Zsolt határozottan a maradás mellett áll ki, már csak azért is mert „vért izzadt” a Giczy György vezette KDNP kizárása után, hogy elérje visszavételüket.

2007 májusában ez meg is történt. Semjén most állítólag meg is mondta az őt maradásra kérő néppártiaknak is, hogy KDNP az a célja, hogy a Néppártot visszavigye az Adenauer által meghatározott kereszténydemokrata ösvényre. Ennek meghatározó két pontja pedig a keresztény civilizáció, kultúra és a nemzeti sokszínűség tisztelete.

Orbán Viktor kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy csütörtökön kis híján hátat fordított a Fidesz az Európai Néppártnak, miután a pártcsalád többsége „elárulta a Fideszt". Csak azért nem tették meg ezt, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok „egyértelműen velük voltak”, és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió műsorában. A kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet így nem maradhat, ha a Néppárt nem áll ki Magyarország mellett, akkor „nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és „lesznek hozzá szövetségeseink”.