EU-diplomácia: afrikai nomád törzsekkel kell egyezkedni a terroristák megfékezésről

EU-diplomácia: afrikai nomád törzsekkel kell egyezkedni a terroristák megfékezésről

Szijjártó Péter (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túrabakanccsal tojásokon lépkedni – talán ehhez lehetne hasonlítani azt a lavírozást, amit az Európai Unió végez Afrika egyes területeinek stabilitása érdekében. Erről szólt az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli találkozója is, csakúgy, mint a hétvégi berlini konferencia a világ vezető hatalmainak részvételével.

Líbia és a Száhel-övezet az a két terület, amelyhez Európát csak a diplomácia szálak és a jól felfogott érdek köti. Ezen a téren kivételesen egy hangon beszél az EU és Magyarország is, Szijjártó Péter nem mulasztotta el megdicsérni a német vezetést a líbiai rendezés érdekében tett erőfeszítésekért és az uniós külügyi szolgálatot azért, hogy igyekszik az EU-t – befolyását növelve – visszahelyezni a térképre.

Líbiában a helyzet rendkívül cifra, hiszen az egyik lázadó hadúr, Haftar tábornok a fővárost és az EU által elismert kormányt fenyegeti. Haftart támogatja Egyiptom, Oroszország, az Egyesült Arab Emirátusok, míg a líbiai kormány a törököktől kért és kapott segítséget. Ebben az helyzetben az uniós erőfeszítések a tűzszünetre vonatkoznak, illetve arra, hogy fejeződjön be a fegyverembargó folyamatos megsértése. Közben megy az aktív gondolkodás, hogy mi történjen Haftar tábornokkal, akinek hadserege van, ellenőrzi az ország jelentős részét, sőt, számos olajkutat is, illetve ő képes arra, hogy a dél felől, a Száhel-övezet irányából érkező terroristákat megfékezze. A feszültség szítása azért sem lehet jó, mert az ország szétszakadásával még nagyobb lenne a káosz.

Tűzszünetre szólítja fel az EU a líbiai harcoló feleket | Magyar Hang

A másik gócpont a Száhel-övezet által érintett közép-afrikai országok, illetve Líbia déli része. Utóbbi jelentős részben helyi nomád törzsek felügyelete alatt van, velük elég nehéz tárgyalni arról, hogy fékezzék meg a dél felől érkező a migránsokat és a terroristákat. Persze nem lehetetlen, de az EU könyvelése számára nehezen értelmezhetők a törzsi vezetőknek bőröndben átadott eurós bankjegy-kötegek...

Éppen ezért figyelhető meg az a törekvés, hogy Dél-Líbiát inkább a déli szomszédok északi határainak védésével kellene ellátni. Az EU erősíti is a kiképző missziókat például Maliban, de ezek a csapatok még nem alkalmasak arra, hogy a jól felszerelt terrorista egységekkel felvegyék a küzdelmet. Ráadásul a terroristák azzal, hogy a Közel-Keletről fokozatosan kiszorulnak, Afrika középső részébe teszik át a székhelyüket, területeket kezdenek ellenőrizni és Nyugat-Afrika felé terjeszkednek. A helyzet nem jó, „ebben a térségben vesztésre állunk” – mondta egy magas rangú diplomata.

– Mind a líbiai mind a Száhel-térségben zajló eseményekről szóló tárgyalásokról azt lehet megállapítani, hogy továbbra is magas az a migrációs kockázat, amellyel az Európai Uniónak szembe kell nézni. Mind Afrikában, mind a déli-, dél-keleti szomszédságunkban továbbra is súlyos konfliktusok és súlyos kockázatok vannak, amelyek a migrációs nyomás kiújulását, illetve további erősödését okozhatják – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a brüsszeli találkozó után. Egyúttal azt is bejelentette, hogy májustól a térségben szolgáló magyar kiképzőkontingens létszáma háromszorosára nő: akkortól már 21 magyar katona okítja az antiterrorista erőket.

A jövő egyébként hasonló lehet, csak nagyobb léptékkel, de erről még nincs döntést. Egyre többen mondják ugyanis, hogy az ENSZ kötelékein belül békefenntartó missziót kellene telepíteni Afrika középső részére.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.