HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Enyhülést hoz...

Enyhülést hozott az eső, de messze még a vége

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Megérkezett ugyan a várva-várt eső a napokban Ausztrália dél-keleti részébe, Új-Dél-Wales és Victoria államok gigantikus méretűre nőtt bozóttüzeire, de a meteorológiai hivatal jelentése szerint a még aktív tűzfészkeket nem valószínű, hogy kioltja. Továbbra is 69 különböző tűzfészek ég, ebből 20 az, amit még nem tudtak lokalizálni.

HIRDETÉS

Az új-dél-walesi tűzoltóság jelentése szerint továbbra is teljes tűzgyújtási tilalom van az egész államban. Ráadásul vigyázni kell, mert hamarosan ismét nagyobb lesz a forróság, és felélénkülhetnek a szelek. Ennek már volt is jele: hatalmas porfelhők szabadultak el az államban, miután az erős szél felkapta azt a földről. A széllökések erejét előfordult, ahol 100 kilométer/óra felett mérték.

Mérleget vonva az eddigiekről: két magyarországnyi terület égett le (nagyjából 186 000 km2), 6500-nál is több épület pusztult el, legalább 30-an pedig meghaltak a tüzekben, többeket eltűntként tartanak nyilván.

A kormánypropaganda megtalálta a bozóttüzek valódi felelőseit | Magyar Hang

Becslések szerint nem lehetetlen, hogy a kár összege a 2009-es 4,4 milliárd dollárt (915,2 milliárd forint) is meg fogja haladni. Az biztos, hogy mind a mezőgazdaság, mind a turizmus jelentős veszteségeket szenvedtek el már most, s bár a kormány nevében Scott Morrison ausztrál kormányfő 2 milliárd dollárnyi (416 milliárd forintos) pénzalapot már létrehozott – amiből gyorssegélyt, illetve 10 éves futamidejű kölcsönt lehet igényelni – sok esetben ez sem fog már segíteni olyanoknak, akiknek a megélhetése elporladt a tűzben.

HIRDETÉS

A több mint 1,2 milliárdnyi különböző állatot pedig ez nem fogja visszahozni. A várva várt eső negatívumai közé tartozik, hogy a víz belemosta a folyókba a hamut, emiatt pedig megfulladt több százezer édesvízi hal. Mindez az algák elszaporodásával is járhat, amelyek felélik az oxigént a halak elől, további pusztulást vonva maga után. A koala veszélyeztetett fajjá válhat, olyan sok egyed pusztult el a tüzekben. Ráadásul az egyedüli élelemforrásaként szolgáló eukaliptusz-erdők 30 százaléka leégett, igaz, ezek a fák általában képesek gyorsan regenerálódni. Még ennél is több rovar semmisülhetett meg a tüzekben: egy szakértői becslés szerint 240 milliárd ízeltlábú veszhetett oda, több veszélyeztetett faj pedig minden bizonnyal ezek után kihaltnak tekinthető.

Az ausztrál kormány 50 millió ausztrál dollárt kínált fel a sérült ökoszisztémák helyreállítására a fent említett 2 milliárd dolláros segélyalapból.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!