HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Fordulat köve...

Fordulat következett be a Tóásó-ügyben Bolíviában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tavaly novemberben megírtuk, hogy Bolívia vezetője, Evo Morales egy elcsalt választás után megbukott és elmenekült az országból. Azóta ideiglenes elnök vezeti az országot Jeanine Ánez személyében, aki a felsőház ellenzéki elnöke volt. Májusra írták ki az új elnökválasztást, melyen Morales nem is indulhat – miután Mexikóban is tüntetni kezdtek ellene, onnan is továbbállt, és jelenleg a baloldali argentin kormány biztosít számára védelmet.

Azóta fordulat következett be az immár 11 éve tartó úgynevezett terroristaügyben is, amelynek magyar érintettjei is vannak. Aki nem ismerné a történetet: 2009. április 16-án Santa Cruzban, a Las Americas szállodában a rendőrség rajtaütött egy állítólagos terrorista csoporton, lelőve a magyar, horvát és bolíviai állampolgársággal is rendelkező Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Tóásó Elődöt és a horvát–bolíviai Mario Tadicot bebörtönözték, és elindult egy hosszú és bonyolult lejárás (szeparatizmus és Morales elleni merényletkísérlet vádjával), melynek során gyakorlatilag megsemmisítették a bolíviai ellenzéket. Sokan elmenekültek az országból, mások szintén börtönbe kerültek. Tóásó Előd közel hat évet töltött börtönben, majd vádalku keretében szabadult és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével elmenekült az országból. Az ügy azonban nem zárult le, az utolsó két politikai elítélt csak Morales menekülése után szabadult ki a börtönből.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
A „nép embere” elmenekült a népe elől | Magyar Hang

Hétfőn nagy fordulat következett be az ügyben: a belügyminisztérium visszavonta az eredeti feljelentést, és az állam elismerte, hogy a tizenegy éve tartó eljárás egy politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg. Az ügyészség még gondolkodik, hogy mit csináljon, de feljelentés híján nincs sok választásuk. A vád összeomlása már hetekkel ezelőtt megkezdődött: az ügy két bírója is távozott, beismerve, hogy eddig mindent kormányzati nyomásra tettek, és mivel megfenyegették őket, nem volt más választásuk. Pár napja pedig egy katonai tábornok, Cardona beszélt arról, hogy a rajtaütés során a külföldiek szállodai szobájában „megtalált” fegyvereket a titkosszolgálat tőle, vagyis a 8-as számú alakulattól kérte kölcsön a rajtaütés előtt, magyarán a helyszínt berendezték a hamis bizonyítékokkal.

A terrorista-ügy nyilvánvaló csalásai miatt a bolíviai ügyészség nyomozást kezdeményezett többek között Evo Morales volt elnök és Álvaro García Linera volt elnökhelyettes ellen, emberiség elleni bűncselekmények, népirtás, bűnszervezet megszervezése és emberrablás miatt. 

HIRDETÉS
Egy frissen bukott diktátor háza belülről | Magyar Hang

Morales elmenekülése és az átmeneti kormány megalakulása után egyébként több külföldre menekült ellenzéki politikus (akik vádlottak voltak a terrorista-ügyben) hazatért az országba.

Lapunk egyébként úgy tudja, hogy utolsó szakaszába érkezett az a nemzetközi per, melyet Tóásó Előd és társai kezdeményeztek Bolívia ellen az emberi jogaik megsértése miatt. Az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság hamarosan felszólítja Bolíviát, hogy egyezzenek meg a kártérítésről, és ha ez nem történik meg, a bíróság dönti el, mennyit köteles a latin-amerikai ország fizetni Tóásónak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A mama nem adja fel

A büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja számára az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gond. Riport.