HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Ma is minden...

„Ma is mindent ugyanúgy tennék” – Tanúskodik a bíróság előtt a CIA-s kínvallatások kitalálója

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Első alkalommal jelent meg a kubai szigeten található guantánamói fogolytáborban működő katonai törvényszék előtt az ifjabb Bush-éra (2001-2009) hírhedt terrorellenes háborújában alkalmazott CIA-s kényszervallatási módszerek egyik atyjának tekintett James Mitchell. A The New York Times beszámolója szerint a pszichológus a bíróságnak jelezte, csak azért egyezett bele a tanúskodásba, mert a tárgyalóteremben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások több áldozatának a családtagjai is megjelentek.

HIRDETÉS

Az ominózus eljárás a 9/11-es terrortámadások főszervezőjének tartott Halid Sejk Mohamed és négy társa ellen folyik. A pakisztáni állampolgárságú Mohamedet még 2003-ban fogták el, és azóta tartják fogva a feltételezett terroristák részére kialakított létesítményben.

– Az áldozatok, és nem maguk miatt vagyok itt. Maguk, emberek, hosszú éveken át terjesztettek valótlanságokat és rosszindulatú dolgokat rólam és doktor John Bruce Jessenről – válaszolta az amerikai lap beszámolója szerint a védelem egyik ügyvédjének Mitchell. Ő és Jessen a CIA külsőseként fejlesztették ki a különböző vallatási technikákat, amelyeket a terroristának vélt személyek ellen alkalmaztak a CIA világszerte elszórt, titkos létesítményeiben. A két pszichológus egyébként 81 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól a munkájáért.

Meghalt a diplomata, aki leleplezte ifjabb Bushék Irakról elhintett hazugságát | Magyar Hang

Joseph Wilson 69 éves volt. Ő és akkori felesége, Valerie Plame nagy árat fizetett a 2003-as szókimondásért.

Az általuk kidolgozott – így a rettegett vízbefojtásos technika mellett alvásmegvonással, egy koporsóméretű dobozba zárással, falhoz csapkodással járó – módszert először 2002-ben alkalmazták egy palesztin fogollyal szemben, akit ugyan hosszú ideig őriztek Guantánamóban, ám soha nem vádoltak meg végül semmilyen bűncselekménnyel, soha nem került katonai törvényszék elé.

HIRDETÉS

Halid Sejk Mohamedet a feljegyzések szerint 183 alkalommal vallatták a vízbe fojtásos technikával, majd 2007-ben szállították át a kubai szigeten lévő fogolytáborukba.

– Ma is mindent ugyanúgy tennék. Morális kötelességemnek éreztem, hogy megvédjük az amerikaiak életét, amely fontosabb volt, mint azoknak a terroristáknak a szorongása, akik amúgy önként fogtak fegyvert ellenünk – jelentette ki a katonai törvényszék előtt Mitchell. A pszichológus szerint az olyan kényszerítő erejű kényszervallatási módszerek, mint az úgynevezett vízbefojtásos technika, egy olyan félelemmel átitatott időszakban születtek meg, amikor attól tartottak, hogy az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet nukleáris csapást tervez és mérhet Amerikára.

– A CIA abban volt érdekelt, hogy ezek a személyek többet ne kövessenek el hasonló, katasztrofális támadást Amerika ellen – utalt a 2976 halálos áldozatot követelő 9/11-es eseményekre Mitchell. Hozzátette, mindent a törvényesség, a jogilag lehetséges eszközök határán belül tettek. Mitchellt arra is megkérték, nézzen át egy olyan listát, amelyben egykori vallatók nevei is ott állnak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a lista hibás, majd arról is beszélt: „félrevezető azt a benyomást kelteni a közvéleményben, mintha ezeket a személyeket a fogva tartásuk során folyamatosan ilyen vallatásoknak vetették volna alá, mert nem így történt.”

Dick Cheney, egy minden hájjal megkent veterán | Magyar Hang

Ha valaki valaha élte a trumpi „Tegyük újra naggyá Amerikát!” szlogent, az ő. Portré az Alelnök című film mellé.

A beszámoló szerint a teremben jelen lévő vádlottak egykedvűen, bármiféle érzelem nélkül hallgatták a pszichológus szavait.

Az ifjabb Bush elnök alatt alkalmazott kínvallatási technikákat 2009-ben Barack Obama elnök betiltotta. Donald Trump jelenlegi elnök a módszerekkel kapcsolatban egyszer megjegyezte: „A tűz ellen tűzzel kell harcolnunk.”

Mitchell teljes meghallgatása még mintegy két héten át tart majd. A Halid Sejk Mohamed és négy társa ellen indított eljárás peres szakasza majd húsz évvel a támadások után, a tervek szerint 2021 januárjában indul majd meg.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Breaking: legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

Ferenc pápa gyengélkedik