HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egyre rejtély...

Egyre rejtélyesebb az afganisztáni repülőszerencsétlenség

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Afganisztán középső-keleti részén, Gazni tartományban szerencsétlenség ért egy repülőt, de egyelőre sok az ellentmondás a beszámolók között. Áldozatokról csak részleges hírek érkeztek, a CBS szerint megtalálták a két pilóta a holttestét. A gép teljesen szétrocsolódott. Felmerült, hogy az amerikai légierőhöz tartozott a repülő, az iráni állami hírügynökség szerint egy Bombardier E-11A zuhant le. Ez egy nagy hatótávolságú, de a Boeingeknél kisebb méretű gép– jelentette a BBC. Később az amerikai hadsereg megerősítette, hogy az ő gépük zuhant le, részleteket azonban nem említettek.

HIRDETÉS

A térségi kormányzó szóvivője, Arif Noori a Reuters szerint korábbanazt mondta, a Boeing típusú repülőgép az Ariana légitársasághoz tartozik, helyi idő szerint délután egy körül zuhant le. A katasztrófát műszaki probléma okozta, a gépen tűz ütött ki. Ez az információ mostanra biztosan tévesnek nevezhető.

A nemzeti légitársaság illetékese a BBC beszámolója szerint elejétől fogva határozottan tagadta ezt, azt állítva, hogy az ő összes járatuk rendben földet ért, a szerencsétlenséget szenvedett gép nem az ő flottájukhoz tartozik. (Az Ariana Afganisztán legnagyobb légitársasága, nemzetközi járatokat is indít. Korábban európai célállomásai is voltak, de az EU évekkel ezelőtt feketelistára tette. A táraság igencsak régi gépekkel repül. Ismereteink szerint immár mindössze 5 repülőt üzemeltetnek, három régi Boeing 737-est és két Airbus 310-est. A közelmúltig Boeing 727-esekkel is repültek.)

A katasztrófa helyszíne (Google-térkép)
A katasztrófa helyszíne (Google-térkép)

A nap során érkezett további információk szintén arra utaltak, hogy nem az Ariana érintett a szerencsétlenségben. Az al-Dzsazzíra idézi a helyi légügyi hatóság közlését, miszerint nem is menetrendszerinti járatról volt szó, sőt, meglehet, hogy a gép nem is afgán.

HIRDETÉS

A hatóságok a helyszínre érkeztek, de munkájukat nehezíti a zord időjárás és a hegyvidéki környezet. A térség jelentős része a tálibok ellenőrzése alatt áll. A lázadók szóvivője azt közölte, ők is vizsgálatot indítottak, hogy kiderüljön, mi történt valójában.

A Samchui.com híroldal fotókat is közölt a helyszínről.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek