HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hét magyar ké...

Hét magyar kérte a kimenekítését Kínából

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hét magyar kérte, hogy menekítsék ki Kínából, közülük öten Vuhanban, ketten máshol tartózkodnak – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet – mondta, hozzátéve, hogy az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

HIRDETÉS

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közben már bejelentette azt is, hogy minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.

A tiszti főorvos elmondta, hogy gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés. Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is. A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Titkolózás és elhallgatás Kínában: a koronavírus első napjai | Magyar Hang

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben, a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző. Kitért arra is, hogy ez a vírus „nem nagyon” terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét.

HIRDETÉS

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresését követően kedden a párt központi irodájában tartott sajtótájékoztatót, amelyen hangsúlyozta, frissíteni kell Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni. Azt mondta, informálni kell a közvéleményt arról, hogy a hatóságok ellenőrizték a feladatellátáshoz szükséges kapacitást, például hogy minőségében és mennyiségében is rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás.

Mindeközben Németország és Japán is megerősítette az első emberről emberre történő fertőzést. Egy Münchentől harminc kilométerre élő férfi lehet az első, aki Kínán kívül egy másik embertől kapta el a fertőzést. A bajorországi beteg, aki stabil állapotban van, láztalan, egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Feltehetően egy kínai kolléganője fertőzte meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

Németországban is megjelent a koronavírus, itthon a Samsung és a Nokia is karantént vezetett be | Magyar Hang

A japán egészségügyi minisztérium bejelentése alapján a szigetországban is megtörtént az első emberről emberre terjedő fertőzés. A közlemény szerint egy hatvanas éveiben járó buszsofőr betegedett meg, aki nem hagyta el hazáját, de többször is szállított kínai turistákat. És ugyancsak emberről emberre történő fertőzést diagnosztizáltak Vietnamban is.

– A koronavírusjárvány egy démon, amelyet nem szabad elrejteni – idézte Hszi Csin-ping kínai elnököt kedden az állami tévéadó. – A kínai nép komoly harcot folytat a fertőzéssel. A kormány számára az emberek élete és egészsége a legfontosabb, ezért jelenleg a megerőzés és a kontroll a legfőbb feladat, a munkákat személyesen irányítom – fogalmazott az elnök. – Hiszek benne, hogy ha bízunk magunkban, összetartunk, tudományos megalapozottsággal felderítjük és felügyeljük a vírust, akkor le tudjuk győzni ezt a járványt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,870lájkolóTetszik
3,054követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pár hét múlva lehet koronavírus-oltás – ígérik izraeli kutatók

Ha elkészülnek, még hátra van a vakcina engedélyeztetése és a piacra lépés. Izrael illetékes minisztere már most áttörésről beszél.