Ismét tűz fenyegeti Ausztrália fővárosát, Canberrát

Ismét tűz fenyegeti Ausztrália fővárosát, Canberrát

Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává (Fotó: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról lapunk is beszámolt, enyhülést hozott a január közepi eső az ausztráliai bozóttüzek tekintetében, de közel se volt még vége a tűz-szezonnak. Az Új-Dél-Wales-i tűzoltóság twitteres tájékoztatása szerint most is 62 tűzfészek ég, és jelenleg is kétezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat. A kimenekített lakók számára továbbra sem ajánlott, hogy visszatérjenek az otthonaikba.

A legújabb sajnálatos fejleménye a tüzeknek, hogy az ország fővárosában, Canberrában január 31-ére vészhelyzetet hirdettek, mivel a tűz, ha lassan is, de körülöleli a várost. Az evakuálás ebben a pillanatban nem opció, a hatóságok külön felhívták a figyelmet a lakosság számára, hogy már túl késő elindulni, és az nagy veszélyekkel járna a várost övező tűzgyűrű miatt, viszont figyeljék mindenképp a tűzjelentést, mert szervezett kimenekítésre is sor kerülhet.

NSW RFS on Twitter

As the clock strikes twelve, 62 bush and grass fires are burning in NSW, with 25 still to be contained. 4 fires remain at Watch and Act. More than 2,000 firefighters remain in the field.

A Canberra körüli erdők is égnek, a régió 8 százalékát emésztik a lángok, közel 36 ezer hektár borult lángba. (Az összehasonlítás végett: Budapest közigazgatási területe 52500 hektár.) A tűz terjedését elősegíti, az oltást nehezíti, hogy a hőmérő az elmúlt héten ismét több helyen 40 fok fölé szökött, mindez erős széllökések mellett. Ahogy a The Guardian, vagy a CNN videóján látszik, hatalmas, vöröses füst borít be több várost is Új-Dél-Wales államban, a fekete füst pedig bármikor képes éjjeli sötétségbe borítani a nappalt.

Andrew Barr, a canberrai terület főminisztere szerint a jelenlegi fenyegetés a 2003-as tűzvész óta a legnagyobb, amikor négy lakos elhunyt, további ötszázan pedig megsérültek, és 470 lakás rongálódott vagy semmisült meg. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófa-turistákat nem szívesen látják.

Enyhülést hozott az eső, de messze még a vége | Magyar Hang

Hamarosan ismét forrósággal kell szembenézni a gigantikus méretűre nőtt bozóttüzek által pusztított Ausztráliában. Már több mint 1,2 milliárd állat pusztult el a katasztrófában.

Másfél hete csütörtökön már lezárták a főváros repülőterét tűzveszély miatt. Ezen a napon három amerikai tűzoltó meghalt, amikor C-130 Hercules-típusú tűzoltó repülőgépük lezuhant a régióban.