A „fekete kezeikkel ne érjenek a párnához és ágyneműhöz”

A „fekete kezeikkel ne érjenek a párnához és ágyneműhöz”

Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a székelyföldi Ditróban kirobbant ügy az egyetlen Romániában, amikor a helyiek kibuktak a Srí Lankáról érkezett vendégmunkások ellen, csak ez került be az országos román és magyar médiába.

A Hotnews román hírportál hétfő reggel közölt egy összeállítást arról, hogy Romániában még hol történtek hasonló esetek. Szerintük meglehetősen gyakori a történet annak ellenére, hogy románok milliói dolgoznak külföldön, így pontosan tudják, milyen nehéz a családtól távol, idegenként élni. A román kollégák megkérdezték az egyik munkaközvetítéssel foglalkozó cég vezetőjét, milyen eseteket tapasztaltak.

Elhatárolódik az egyház a ditrói migránsellenes segédlelkésztől | Magyar Hang
  • Egy Vâlcea megyei szállodában szobalányokat és konyhásokat alkalmaztak Srí Lankáról. Egy román család botrányt csapott, miután találkozott a személyzettel, azt követelték, hogy a „fekete kezeikkel ne érjenek a párnához és ágyneműhöz, amelyben aludni fognak”. Érdekes, hogy a család a cirkusz után mégis ott aludt a szállodában.
  • Kolozsvár központjában egy étteremtulajdonos pincéreket és konyhásokat alkalmazott a dél-ázsiai szigetországból. A vendéglő közelében szállásolta el őket, a szomszédok és az utcabeliek többször telefonáltak a rendőrségre, a bevándorlási hivatalhoz, a munkaügyi hatóságokhoz és még a tűzoltókhoz is, hogy „migránsok” lepték el a környéket. Még petíciót is írtak a polgármesternek, sőt, ügyvédet fogadtak, hogy „űzze el az idegeneket”, akik egyébként még csendháborítást sem követtek el. 
  • Egy Bukarest melletti gyárban a személyzetis úgy manipulálta a jelenléti íveket, hogy a Srí Lankáról érkezett munkavállalók kevesebb fizetést kapjanak. Amikor felelősségre vonta a tulaj, azt válaszolta, nem akar idegenekkel dolgozni. Kirúgták.

Arra is volt példa, hogy egy cég külföldi munkatársakat keresett, és amikor megérkeztek a szerződés alapján toborzott Srí Lanka-i dolgozók, meggondolták magukat. A külföldiek légüres térbe kerültek, és amíg a munkaközvetítő más állást keresett nekik az országban, az otthoniaknak azt füllentették, hogy dolgoznak, mert nem akarták, hogy az otthon maradt család aggódjon értük.

Az erdélyi Aranyosgyéresen van egyébként az ország egyik legnagyobb fagyasztott pékárut készítő üzeme. Egy éve, tavaly márciusban a Pro TV arról számolt be, hogy mivel nem találtak helyben szabad munkaerőt, a kétszáz romániai dolgozó mellé hoztak ötven vietnámi péket. Nem lett cirkusz belőle.