HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Băsescu: A ma...

Băsescu: A magyarok „nem támogatják azokat, akik mellettük élnek”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A volt államelnök szerint az RMDSZ „propagandájának” az eredménye, ami a Sri Lanka-i pékekkel történt. Rareș Bogdan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke úgy vélte, a gyűlölködő retorika terjedése a Fidesznek köszönhető.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikájában látja az okát Traian Băsescu annak, hogy nem fogadták szívesen Gyergyóditróban a Sri Lanka-i pékeket. A volt államfő a B1TV vasárnap esti adásának nyilatkozott, ezt a Transindex szemlézte.

A politikus szerint a magyarok „nagyon összetett emberek”, és „nem támogatják azokat, akik mellettük élnek.” Szerinte, ahol a magyarok többségben vannak, ugyanígy bánnak a románokkal, ez pedig azóta van így, hogy Kelemen Hunor átvette az RMDSZ vezetését. Băsescu hozzátette, szerinte Kelemen „meggyőződéses románellenes.”

A nyilatkozat további részeit idézte az Azonnali. A volt államfő szerint ez az egész eset mutatja, mennyire „torz” politikát folytat az RMDSZ. Szerinte ha másképp lenne, akkor nem lenne rájuk hatással a Fidesz, a Jobbik vagy a „Budapest által fizetett sajtó.” „Az RMDSZ viszont meghajolt, és a magyarországi szélsőségesség vazallusává vált” – idézte az Azonnali.

A fenyegetések hatására elköltöztek a Srí Lanka-i pékek a székely faluból | Magyar Hang

Egy, az Erdélyi Magyar Televízió által Gyergyóditróban forgatott riportból kiderült, hogy a Székelyföldi Ditróban dolgozó Srí Lanka-i munkavállalók a közhangulat, illetve az őket ért fenyegetések hatására feladták helyben bérelt lakásukat és a közeli Gyergyószárhegyre költöztek. A túlzott reakció azért is furcsa, mert a két külföldi nem elveszi a székelyek kenyerét, hanem pont fordítva: megsüti azt.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Rareș Bogdan már úgy vélte, a gyűlölködő retorika terjedése a Fidesznek köszönhető. A Román Akadémia elnöke, Ion Aurel Pop pedig arról beszélt, a magyar állam kirekesztő politikát folytat az idegenekkel szemben.

Kelemen Hunor az MTI szerint arról beszélt, hogy nem lehet egy egész közösséget megbélyegezni „egy egzaltált lelkész és egyes személyek miatt, akik elfogadhatatlan, fenntarthatatlan véleményt fogalmaztak meg.”

Az RMDSZ-elnök egyébként múlt héten már nyugalomra, a szélsőséges nézetek elutasítására intette a ditróiakat. A volt államelnök által megfogalmazott vádakkal kapcsolatban azt mondta: „Lehet, hogy itt egy telhetetlenebb, durvább vállalkozó áll az egyik oldalon, és sértett emberek a másik oldalon, de ami történt, nem jellemző a közösségre, az RMDSZ-re pedig a legkevésbé. A két Srí Lanka-i vendégmunkás nem illegális bevándorló, hanem törvényesen jöttek dolgozni. Szükség van a munkaerőre, és szívesen látottak.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek