Orbán Viktor nevével kampányol a szlovák szélsőjobb

Orbán Viktor nevével kampányol a szlovák szélsőjobb

Marian Kotleba (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban szélsőséges magyarellenes véleményeket megfogalmazó Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt rendezvényén arról beszéltek, hogy megvédik minden nyugati fertőtől az országot. Szó volt a melegekről, a migránsokról és a drogokról is.

Különös kampányrendezvényre került sor kedden Rimaszombaton, ahol A Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) és vezére, a magyargyűlölő Marián Kotleba osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A Parameter.sk szerint a párt európai parlamenti képviselője, Milan Uhrík a rendezvényen a szocializmust dicsérte és kijelentette, hogy az ĽSNS visszaállít mindent, ami egykor jól bevált, például azt, „ami működik Oroszországban és Kínában is”. A politikus emellett államosítást is ígért, továbbá azt, hogy az autópályákat a vállalatok elhúzódó közbeszerzések nélkül építik majd.

Majd hozzátette: „Olyan politikusokra van szükségünk, mint Orbán Viktor”. A kampányesten természetesen Kotleba is megszólalt, aki nem hagyta szó nélkül kedvenc témáit, a drogokat, a migránsokat és a melegeket. De nem kell félni – nyugtatta meg a rimaszombatiakat Kotleba, bajtársaival minden nyugati fertőtől megvédik Szlovákiát.

De ki is az a Marián Kotleba? A politikus a karrierjét a 2003-ban alapított Slovenská pospolitosť nevű párt vezetőjeként kezdte, ami ultrajobboldali nacionalista nézeteket vallott, mind a zsidóság, mind pedig a kisebbségek ellen.

A Légió Hungária jóban van a német neonácikkal is | Magyar Hang

Ez utóbbi nézeteit foglalta össze a párt 2005-ös, 16 oldalas programja, amit „Népi programnak” (Ľudový program) neveztek el. Ebben az ekkor már Slovenská pospolitosť – Národná strana (SP-NS) névre hallgató párt világosan kifejtette, hogy bevezetnék a rendiséget, a társadalmat pedig kilenc „nemzeti” rendi csoportra osztanák fel a foglalkozások szerint.

Csak az utolsó, tizedik rendet jelentették volna a kisebbségek, amelyeknek Kotleba meglehetősen mostoha sorsot szánt. A program szerint Szlovákia hivatalos nyelve a szlovák, minden felirat, értesítés, hivatalos dokumentum csak ebben az egy nyelvben jelenhetett volna meg.

Továbbá a kisebbségeket nem a tagjai száma szerint illette volna meg a képviselet a parlamentben, hanem aszerint, hogy az adott kisebbség anyaországában mennyi szlovák képviselő jut be az ottani parlamentbe. Nem nehéz kitalálni, hogy a hazai szlovákság számaránya miatt ez Kotleba mintaállamában minimális lett volna.

Ám hogy ez még mindig ne legyen elég, a program szerint csakis az kaphatott volna szlovák állampolgárságot, aki szlovák vagy szláv, vagy más európai országból származik – ez utóbbi csoportba viszont Kotlebák szerint a magyarok nem tartoznak bele. És hogy a Népi program még véletlenül se hagyjon kétséget a szavazóiban, a végén világosan ott áll, hogy Szlovákia legnagyobb és első számú ellensége Magyarország.

Mindezek után korántsem véletlen, hogy 2006-ban a pártot feloszlatta a szlovák Legfelsőbb Bíróság. Habár Kotleba új pártja, a ĽSNS már valamivel visszafogottabb retorikát alkalmaz, sokak szerint a politikus mit sem változott az elmúlt években, és valójában ugyanazokat az eszméket vallja, mint néhány évvel korábban. Igaz, most már a pártban Orbán Viktor a pozitív példa.