HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nyilvánosságr...

Nyilvánosságra került az izraeli „Kubatov-lista”

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Izrael történetének legnagyobb adatszivárgása történt a hét végén: alig három héttel a választások előtt nyilvánosságra került az összes szavazópolgár neve, személyi száma, lakcíme és egyéb érzékeny adata.

A botrány a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu pártjához, a Likudhoz kötődik: az Elector nevű telefonos alkalmazásban különösebb számítástechnikai ismeretek nélkül elérhető volt 6 453 255 izraeli felnőtt, szavazásra jogosult polgár minden adata, mert tálcán kínálták fel az adminisztrátori jogokat gyakorlatilag bárkinek, aki letöltötte az appot. A hibát azóta kijavították, de nem tudni, hányan fértek hozzá az ország választói adatbázisához.

A szivárgást egy szoftverspecialista, Ran Bar-Zik hozta nyilvánosságra, aki egy programozási podcastot készít, és egy névtelen hallgató elküldte neki az éppen hadseregben szolgáló fia adatait. A programozási hiba miatt legalább huszonnégy órán át elérhetőek voltak az érzékeny információk.

Az Elector appot egyébként nem csak Izraelben, de Moldovában, az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban is letöltötték, így külföldi titkosszolgálatok is hozzájuthattak az adatokhoz. A telefonos alkalmazás használatára maga Netanjahu biztatta a híveit: egy hete arról beszélt, hogy az aktivisták az Elector segítségével tudják mozgósítani a Likud szavazóit. Különösen kínos, hogy az érzékeny adatok mellett az is kiderült, egyes választókhoz milyen kiegészítő adatot rendelt hozzá a párt – sok esetben melléírták a szavazópolgár mobilszámát és azt is, várhatóan kire fog szavazni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek