Összefogtak a visegrádi országok főpolgármesterei

Összefogtak a visegrádi országok főpolgármesterei

Karácsony Gergely budapesti, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A visegrádi országok főpolgármesterei közösen lépnek fel annak érdekében, hogy az EU következő hét éves költségvetéséből minél nagyobb mértékben közvetlenül is részesedhessenek. Ezt jelentette be Brüsszelben Zdeněk Hřib prágai, Rafał Trzaskowski varsói és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. (A pozsonyi városvezető, Matúš Vallo betegség miatt mondta le a bejelentésről szóló sajtótájékoztatót.)

Rafał Trzaskowski azt mondta, hogy céljaik eléréséhez az uniós intézmények támogatása elengedhetetlen, ennek érdekében folytatnak együttesen megbeszéléseket az EU központjában. Varsó főpolgármestere szerint a vársoknak testre szabott támogatásokra van szükségük, és ehhez a munkához az EU-nak is hozzá kell járulnia. Zdeněk Hřib szerint az innovációt kell támogatni a nagyvárosokban, úgy fogalmazott, hogy “ha ez elmarad, akkor kiszállunk a versenyből”.  Hřib hozzátette, hogy a közvetlen finanszírozás több szempontból is jó megoldás lehet, kisebb bürokráciát jelent és közelebb hozza az EU-t a polgárokhoz.

Karácsony Gergely szerint az új problémákkal új módszerekkel kell megküzdeni. Budapest főpolgármestere két válságos területet említett: az egyik a klímahelyzet, a másik pedig a sajátos kelet-közép-európai krízis. Kifejtette, hogy a V4-es városok azért kötöttek szövetséget, hogy bemutassák ennek a régiónak a másik arcát és bizonyítsák, hogy ez a térség nem azonos a regnáló kormányokkal. Karácsony Gergely szerint a közvetlen támogatások kifizetését támasztja alá a kormányzatok részétől tapasztalgató transzparencia-hiány, vagyis az EU-s pénzek elköltésének átláthatatlansága. Hangsúlyozta, nem az a céljuk, hogy panaszkodjanak és nem is azt szeretnék elérni, hogy a nagyvárosok több pénzt kapjanak a kisebb települések rovására.

Szövetségüket egyébként nyitottá tették, így a V4-es fővárosok mellett további 11 európai nagyváros (többek között Hága, Berlin, Athén, Milánó vezetője) is aláírta azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság elnökének küldtek.  Ebben elsősorban a klímaváltozással kapcsolatos beruházások terén ajánlottak együttműködést Ursula von der Leyennek.

Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester is azt hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelemben a városok azok az egységek, amelyek mindenképpen támogatást kell kapjanak, de megemlítette azt is, hogy tapasztalataik szerint az uniós források elosztásában a központi kormányok politikai kritériumokat alkalmaznak. Varsó esetében ez különösen érzékeny téma, hiszen a lengyel kormány egyelőre nem támogatja az EU-s klímacélkitűzéseket, és ha ez nem változik, akkor Lengyelország teljesen elvághatja magát a gazdaság zöldítésére fenntartott forrásoktól.

Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy a magyar kormány inkább ellenségesen tekint a városok közvetlen finanszírozására. Megemlítette, hogy ők is a sajtóból értesültek arról, hogy a magyar kormány szélsőségesen centralizálná a forrásokat és oda csoportosítana, ahol kormányközeli vállalkozóknak nagyon komoly befektetései vannak, ilyen ágazat például a turizmus. “Élethalál kérdése Budapest számára, hogy az EU legalább a partnerségi alapelvet komolyan vétesse a tagállamokkal” - jelentette ki Karácsony Gergely. Egy kérdésre válaszolva elmondta, tisztában vannak azzal, hogy ezzel a kezdeményezéssel már késésben vannak, de még nyitva van pár ajtó és ablak, és oda szeretnék betenni a lábunkat. “A döntéshozóknak nagy a felelősségük, de az utódainkat nem fogják érdekelni a kifogások” - mondta Karácsony Gergely.