Sanders nyerte a második demokrata előválasztást

Sanders nyerte a második demokrata előválasztást

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Tom Steyer milliárdos üzletember, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti szenátor, Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere és Amy Klobuchar minnesotai szenátor (balról jobbra) az előválasztások előtti utolsó országos vitájukon az iowai Des Moines-ban 2020. január 14-én. A demokrata elnökjelölt-aspiránsok televíziós vitáját a CNN hírtelevízió és a Des Moines Register című helyi lap által közösen szervezte (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban kedden – írja az MTI. A választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal.

Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett.

A választási szabályok szerint a jelöltségre pályázó politikusoknak legalább két választási körzetben vagy az államban összességében 15 százalékos támogatottságot kell elérniük ahhoz, hogy delegátus képviselhesse őket az országos elnökjelölt-állító konvencióra. Ennek megfelelően az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek és Buttigiegnak 9-9, Klobucharnak pedig hat küldöttje lesz. „Köszönöm, New Hamsphire! Hadd mondjam el ma este, hogy ez a győzelem csak a kezdet, amely véget vet Donald Trump kormányzásának” – mondta éljenző hívei előtt Sanders.

Elizabeth Warren szenátor a választási eredmények megszületése után Manchester városában mondott beszédet. „Eddig még csak két tagállamban volt voksolás” – fordult a híveihez, és utalt arra, hogy hosszú hónapokig tartó előválasztási küzdelem van még hátra. Joe Biden már kedden délután elutazott New Hampshire-ből Dél-Karolinába. Elemzők szerint számított a rossz eredményekre. Az NBC televízió felmérése szerint a New Hampshire-ben élők mintegy 48 százaléka az elmúlt néhány napban döntötte el, hogy kire adja a voksát.

Andrew Yang bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

Az iowai jelölőgyűlések (caucusok) végleges eredménye jókora késsel született meg. Iowában mind Sanders, mind Pete Buttigieg győztesnek mondta magát, a helyi Demokrata Párt vezetése végül Buttigieg győzelmét jelentette be.

Az iowai előválasztáson magának adott sakkot a Demokrata Párt | Magyar Hang

A CNN hírtelevízió elemzése szerint a keddi voksolás véget vethet egy csaknem félévszázados időszaknak, amikor Iowa és New Hampshire jelentős mértékben befolyásolta, sőt, nem egy esetben meg is határozta a demokraták elnökjelölő folyamatát. Az elemzés szerint ennek oka az, hogy mindkét államban fehér többségű a lakosság, miközben maga a Demokrata Párt egyre sokszínűbb, ezért az elemzés szerint e két állam eredményei nem mérvadók.

Előválasztást tartottak a republikánusok is. Donald Trump elnök a voksok 86 százalékával nyert, egyetlen kihívójára, a 74 éves William Weld, volt massachusettsi kormányzóra a szavazók 9,1 százaléka adta a voksát.