A szerdai volt a koronavírus eddigi leghalálosabb napja

A szerdai volt a koronavírus eddigi leghalálosabb napja

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

242 ember halt bele egyetlen nap alatt a koronavírus okozta fertőzésbe szerdán a gócpontnak számító kínai Hupej tartományban – írja a BBC a honlapján, hozzátéve: ez volt az eddigi legtöbb áldozatot követelő napja a járványnak.

Közben újabb 14 840 embernél diagnosztizálták a vírust, ez is jelentős emelkedés. A hirtelen növekedés ugyanakkor a magyarázatok szerint annak tudható be, hogy csütörtöktől az adatokat az új nemzeti protokollal összhangban összesítik, vagyis a klinikai diagnózis – képalkotás, tünetek és epidemiológiai háttér – alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét.

A halottak száma 1350-re ugrott, a fertőzötteké pedig elérte a 60 ezret.

Miért kerüli el a koronavírus a gyerekeket? | Magyar Hang

Csütörtökön a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

Pelenkában mentenek

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikk arról számol be, hogy a járvány elleni küzdelem milyen nehézségeket okoz a Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak. Han Ting, a Peking Hszieho Kórház Vuhanba delegált orvosa a hupeji tartományi kormányzat szerdai sajtótájékoztatón számolt be a küzdelem frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók munkakörülményeiről. A védőruházatban dolgozó szakemberek a műszak alatt sem inni, sem enni nem tudnak – mondta, hozzátéve: mivel a mosdóba sem mehetnek el, ezért pelenkát vesznek fel, de tisztálkodni is csak a műszak lejárta után tudnak. A kritikus állapotban lévő betegek ellátását végző ápolók 4-6 órás műszakokban dolgoznak, míg az orvosok 6-8 óránként váltják egymást az intenzív osztályokon.

Ma Hszin, a sanghaji Huasan Kórház igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a védőruházat rendkívül kényelmetlen, a szájmaszk pedig kisebesíti az orvosok és nővérek orrnyergét.

Miközben azonban a vuhani kórházakban egyre nagyobb energiát és forrásokat fordítanak a koronavírusos betegekre, a más betegségben szenvedőkre egyre kevesebb figyelem jut. A SCMP beszámolója szerint a Vuhanban sürgős ellátásra szoruló rákbetegek, illetve egyéb egészségügyi problémákkal, például asztmával vagy epilepsziával küzdő páciensek ezrei várakoznak hiába.

Újabb brit eset

Közben újabb brit állampolgár szervezetében azonosították szerdán a koronavírust, így a nagy-britanniai megbetegedések száma kilencre emelkedett. Azok közül azonban, akiket az egyik külön e célra létrehozott angliai karanténban tartottak megfigyelés alatt, a szerdán ismertté vált vizsgálati eredmények szerint senki nem fertőződött.