HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Magyarországr...

Magyarországról tartották el Gruevszki médiáját

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Magyar tulajdonban lévő cégek tartották el hirdetéseikkel a hatalomból kiszorult Nikola Gruevszki médiahátországát – írta a hvg.hu a Balkaninsight hírportál elemzésére hivatkozva. Mint ismert, a szabadságvesztésre ítélt Gruevszki, a magyar kormányfő, Orbán Viktor jó barátja 2018-ban menekült a büntetés elől Magyarországra, ahol menekültstátuszt kapott.

Pártja, a macedón nacionalista párt, a VMRO-DPMNE mögött álló lapok a párt választási veresége után kerültek nehéz helyzetbe; volt olyan szerkesztőség, amelyik meg is szűnt. A médiumok finanszírozásában 2017-ben jelentek meg magyar cégek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Két, Fidesz-közeli médiumokból ismert magyar állampolgár, Schatz Péter és Adamik Ágnes is megjelent a macedón médiapicon: a VMRO-DPMNE párthoz közeli médiumokat kiadó cégeket jegyeznek, és több magyar tulajdonú vállalat is hirdetni kezdett a Gruevszki pártjához közelálló médiumokban.

Balkaninsight elemzése felsorolja azokat a magyar vállalatokat – például a horvát olívaolajat forgalmazó Oliveryt, a Skin Delight kozmetikai céget vagy a Bonyart webáruházat – amelyek hirtelen úgy érezték, nekik mindenképpen macedón médiumokban kell hirdetniük. A Balkaninsight kutatása szerint ez üzletileg aligha érhette meg a cégeknek, a Skin Delight például szerintük magyarul hirdetett a reménybeli macedón ügyfeleknek.

HIRDETÉS

A Balkaninsight és a BIRN balkáni oknyomozó portál kérdéseket tett fel a cégeknek is, amiből kiderült: a reklámokat fizető vállalatok tulajdonosainak „barátai” kérték fel őket arra, hogy termékeiket a macedóniai médiumokban népszerűsítsék. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a hirdetők tudatában voltak-e az által „kiválasztott” médiumok politikai irányultságának, a Bonyart ezt válaszolta: „Csak fasiszta weboldalakon nem hirdetnénk. De mi bízunk a barátainkban, hogy ők soha nem is javasolnának ilyen internetes oldalt. Nagyra értékeljük az újságírók és a médiumok munkáját.”

A hirdetők egy része már felhagyott a macedóniai kampányokkal, Gruevszki pedig azóta Magyarországra szökött – emlékeztet a hvg.hu cikke.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejtették pontosan hogyan is öregednek a kutyák

Veszélybe kerülhet a titkosítás? Saját navigációs rendszert építenének a brexit után a britek. E heti tudományos lapszemle.