HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Magyarországr...

Magyarországról tartották el Gruevszki médiáját

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Magyar tulajdonban lévő cégek tartották el hirdetéseikkel a hatalomból kiszorult Nikola Gruevszki médiahátországát – írta a hvg.hu a Balkaninsight hírportál elemzésére hivatkozva. Mint ismert, a szabadságvesztésre ítélt Gruevszki, a magyar kormányfő, Orbán Viktor jó barátja 2018-ban menekült a büntetés elől Magyarországra, ahol menekültstátuszt kapott.

HIRDETÉS

Pártja, a macedón nacionalista párt, a VMRO-DPMNE mögött álló lapok a párt választási veresége után kerültek nehéz helyzetbe; volt olyan szerkesztőség, amelyik meg is szűnt. A médiumok finanszírozásában 2017-ben jelentek meg magyar cégek.

Két, Fidesz-közeli médiumokból ismert magyar állampolgár, Schatz Péter és Adamik Ágnes is megjelent a macedón médiapicon: a VMRO-DPMNE párthoz közeli médiumokat kiadó cégeket jegyeznek, és több magyar tulajdonú vállalat is hirdetni kezdett a Gruevszki pártjához közelálló médiumokban.

Balkaninsight elemzése felsorolja azokat a magyar vállalatokat – például a horvát olívaolajat forgalmazó Oliveryt, a Skin Delight kozmetikai céget vagy a Bonyart webáruházat – amelyek hirtelen úgy érezték, nekik mindenképpen macedón médiumokban kell hirdetniük. A Balkaninsight kutatása szerint ez üzletileg aligha érhette meg a cégeknek, a Skin Delight például szerintük magyarul hirdetett a reménybeli macedón ügyfeleknek.

HIRDETÉS

A Balkaninsight és a BIRN balkáni oknyomozó portál kérdéseket tett fel a cégeknek is, amiből kiderült: a reklámokat fizető vállalatok tulajdonosainak „barátai” kérték fel őket arra, hogy termékeiket a macedóniai médiumokban népszerűsítsék. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a hirdetők tudatában voltak-e az által „kiválasztott” médiumok politikai irányultságának, a Bonyart ezt válaszolta: „Csak fasiszta weboldalakon nem hirdetnénk. De mi bízunk a barátainkban, hogy ők soha nem is javasolnának ilyen internetes oldalt. Nagyra értékeljük az újságírók és a médiumok munkáját.”

A hirdetők egy része már felhagyott a macedóniai kampányokkal, Gruevszki pedig azóta Magyarországra szökött – emlékeztet a hvg.hu cikke.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,554lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nincs jele koronavírusnak, újra járnak az olasz-osztrák vonatok

A gyanú alaptalan volt, nem találtak koronavírust a Velencéből Münchenbe tartó vonaton. Már négy halálos áldozat van Olaszországban.