Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebook közösségi portált működtető vállalat vezérigazgatója szombaton az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, az MSC-n arról beszélt: „Nem a közösségi média miatt válnak megosztottá a társadalmak, és az sem helytálló megállapítás, hogy a közösségi média révén csökken az emberekhez eljutó hírek és vélemények sokszínűsége.”

Az MTI által is idézett Mark Zuckerberg közölte: a vállalatától független társadalomtudományi kutatások eredményei szerint nincs ok-okozati összefüggés a közösségi portálok felemelkedése és a társadalmak megosztottsága között. A vállalat saját adatai és a közreműködésével végzett tudományos felmérések azt is kimutatták, hogy a felhasználókhoz eljutó hírek és vélemények sokszínűsége nőtt az internet előtti, hagyományos média korszakához képest.

Zuckerberg arról is szólt, hogy a 2016-os brexit-népszavazással és az szintén az évi amerikai elnökválasztással kapcsolatos orosz információs műveletek óta sokat fejlődtek a demokratikus döntések külső befolyásolásának elhárításában.

– Harmincötezren dolgoznak ezen a területen, és több pénzt költenek rá, mint amennyi a vállalat teljes bevétele volt 2012-ben, pedig akkor is egymilliárdnál több felhasználójuk volt – mondta Mark Zuckerberg.

Ki a Facebook gazdája? | Magyar Hang

Ideje, hogy Mark Zuckerberg végre felelősséget vállaljon a kétes jövőért, amit a bolygóra szabadított.

Az elmúlt években számos vád érte a Facebookot több területen is: így egyesek az álhírek felületükön történő minden eddiginél gyorsabb terjedését vetik a szemükre. Mások az adatkezelésüket kritizálják, mondván sokszor kerültek illetéktelenek kezébe, akik választásokat is befolyásolhattak velük. Ezzel összefüggésben pedig annak is sokan adtak már hangot, hogy egyes csoportok – akár államilag fizetett tartalomgyárak, kommentelők és hackerek – az általuk terjesztett, irányított álhírekkel ugyancsak voksolásokat befolyásolhattak. Többen követelték már a Facebooktól, hogy tegyenek többet az álhírekkel szemben, illetve működjenek transzparensebben, sokszor ugyanis indoklás nélkül hagyhatnak bizonyos döntéseket – például, hogy mit miért vettek le a közösségi oldal tartalmai közül.

Zuckerberg a mücheni konferencián most arról beszélt, naponta átlagosan egymillió hamis profilt törölnek a portálról, és az utóbbi napokban két nagyobb szabású dezinformációs műveletet akadályoztak meg. Az egyik Oroszországból indult és Ukrajnát célozta, a másik pedig Iránból indult és az Egyesült Államokban élő felhasználók félrevezetésére irányult.

A Facebook-alapító azt is kiemelte, hogy igen büszkék eredményeikre, és jól mutatja fejlődésüket a tavalyi európai parlamenti választás, amelyet nem zavartak meg a portálon folytatott külső manipulációs kampányok. Viszont a választók félrevezetésére nemcsak külső tényezők, hanem belső erők, politikai szereplők is törekednek, így van még teendő ezen a területen.

A túlzott internethasználat csökkenti az egyetemi hallgatók tanulási képességeit | Magyar Hang

Az EU érdeke a személyes digitális adatok védelme; a Google vezére szerint törvényileg kellene szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését; „Holdporból” állít elő oxigént az Európai Űrhivatal. Heti tudományos lapszemlénk.

Zuckerberg hangsúlyozta, hogy a szolgáltató saját törekvései mellett hivatalos, állami szabályozásra is szükség van a közösségi portálok megfelelő működéséhez, méghozzá a választások, a személyes adatok védelme, a tartalmak moderációja – például a közzététel engedélyezése vagy a tartalom törlése – és az adatok hordozhatósága területén.