A világ egyik legkegyetlenebb bérgyilkosa volt, ma lelkészként dolgozik a „Mocsok”

A világ egyik legkegyetlenebb bérgyilkosa volt, ma lelkészként dolgozik a „Mocsok”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túlélte a véres leszámolásokat, és álnéven Spanyolországban bujkál a Pablo Escobar vezette Medellín-kartell egyik legkegyetlenebb bérgyilkosa, Luis Carlos Aguilar Gallego, becenevén El Mugre, vagyis a „Mocsok” – írja a kolumbiai El Tiempo. Az ötvenes éveiben járó férfi előéletét tekintve valószínűtlen új hivatást választott: lelkészként dolgozik.

– Ő volt a főnök leghalálosabb gyilkosa – mondta a „Mocsokról” kollégája, Jhon Jairo Velásquez, a Popeye-ként ismert bérgyilkos. A február elején rákban elhunyt férfi a kolumbiai drogüzlet hírhedt mészárosa volt, több ezer ember halála száradt a lelkén, kollégájáról adott jellemzése ennek fényében tűnik igazán rémisztőnek.

Pablo Escobar, Kolumbia rettegett drogbárója fénykorában, a hetvenes-nyolcvanas években, az Egyesült Államokba tartó kokainszállítmányok nyolcvan százalékát felügyelte, napi több millió dolláros nyereséget elkönyvelve. Üzletének sikerét egy válogatott gyilkosokból álló magánhadsereg biztosította, ennek a gárdának volt magas rangú tagja Popeye és a Mocsok is. A rivális kartellekkel és a hatóságokkal folytatott háború végén Escobar szinte teljesen magára maradt, 1993 decemberében lőtték le (a családja szerint öngyilkos lett), hadseregének jó része elhalálozott, akik túlélték a véres leszámolásokat, elmenekültek az országból.

„Az árnyéka még mindig a családra vetül" | Magyar Hang

Pablo Escobar özvegye huszonöt évvel a drogbáró halála után megírta közös életük történetét. Victoria Eugenia Henao a Magyar Hangnak adott interjúban elmesélte, milyen volt a világ egyik legrettegettebb bűnözője testközelből, miért tartott ki mellette az utolsó pillanatig, mit köszönhet a bénító félelemnek, hogyan győzte meg a rivális kartellek vezetőit, hogy hagyják életben, és miért nem zavarja, hogy évtizedek óta minden lépését figyelik.

A kolumbiai hatóságok szerint Escobar bérgyilkosai közül többen a mai napig sikerrel bujkálnak a világban. A legkreatívabbnak alighanem Luis Carlos Aguilar Gallego bizonyult a közülük, aki az El Tiempo cikke szerint előbb Argentínában rejtőzködött, majd a Spanyolország délkeleti csücskében található Murciában telepedett le, ahol lelkészként dolgozik. A férfit egy focimeccs buktatta le. A kolumbiai válogatott 2018-ban, az oroszországi világbajnokság előtt barátságos mérkőzést játszott Spanyolországgal. A játékosokat újságírók és sportvezetők is elkísérték, akik később elmesélték az El Tiempónak, hogy felismerték a meccsre érkező Aguilart. A hatóságok a lapnak most megerősítették, hogy a két éve azonosított lelkész valóban az egykori bérgyilkos, a további jogi lépésekről azonban nem esett szó a cikkben.

A „Mocsok” rémtettei közül kiemelkedik az Avianca légitársaság Bogotából Caliba tartó járatának felrobbantása. Az 1989 novemberi merényletben, amelynek célja a kolumbiai elnökjelölt, César Gaviria Trujillo meggyilkolása volt, 110 ember halt meg, a politikus végül nem szállt fel a gépre. A hatóságok emellett számos további bűncselekménnyel vádolják, köztük kábítószer-kereskedelemmel és gyilkossággal.

Aguilar mellett Carlos Mario Alzate Urquijo, alias Arete (Fülbevaló) is új identitást szerezve éli az életét Spanyolországban. A ma 57 éves egykori gyilkos, aki legkevesebb 300 embert ölt meg Escobar parancsára, nyolc évet töltött börtönben, szabadulása után ellenfelei rátaláltak, Arete azonban túlélte a támadást, és eltűnt üldözői elől. Kolumbiai igazságügyi források az El Tiempónak megerősítették, hogy a korábbi bérgyilkos valóban sikerrel menekült el a bosszúszomjas bűnözők és a hatóságok elől, és Barcelonában telepedett le.

Victoria Eugenia Henao, Pablo Escobar özvegye a Magyar Hangnak tavaly decemberben elmesélte, a kolumbiai hatóságok a mai napig kutatják a drogbáró elrejtett vagyonát. A családjával hosszú vándorlás után Argentínában letelepedett nő szerint azonban ez csak mítosz, Escobar minden pénze a riválisaihoz vándorolt. S hogy vajon a sokat emlegetett korrupt hivatalnokokon keresztül az állam is profitált-e a drogbáró üzletéből, kérdeztük az özvegyet, aki rövid hallgatás után csak annyit mondott: „Erre nem szeretnék válaszolni”.