Az ország, ahol senki nem kapja el a koronavírust

Az ország, ahol senki nem kapja el a koronavírust

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Délkelet-Ázsia szinte valamennyi országában napról napra emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, a járvány decemberi kitörése után két hónappal Indonéziában hivatalosan még mindig nincs egyetlen beteg sem. Az indonéz kormány február 6-ai sajtótájékoztatója szerint a hivatalos szervek a WHO (Egészségügyi Világszervezet) útmutatásai szerint járnak el, és már a repülőtereken kiszűrik a gyanús eseteket.

A kormányzati kommunikáció azonban nem nyugtat meg mindenkit: egyre többen kételkednek a hivatalos adatok megbízhatóságában.

Indonéziába évente mintegy kétmillió kínai állampolgár érkezik, Bali és Kína között hetente 134 légi járat közlekedik, naponta ötezren érkeznek a népszerű nyaralóhelyre. Tény, hogy február első napjaiban a kormány minden Kínából érkező légi járatot letiltott, sőt azokat az utasokat sem engedi be, akik az elmúlt 14 napban Kínában jártak. Ám a tilalom előtti időszakban havonta átlagosan 150 ezren közlekedtek a két ország közötti légi úton, vagyis már bőven a járvány kitörése utáni időszakban is. A légi közlekedés adatait elemző, svájci székhelyű társaság, a M1nd-set a napokban megvizsgálta, melyek a kínai Vuhan város lakóinak legnépszerűbb úti céljai. Ebből kiderül, hogy a vuhani járatok top 10 desztinációjának számító valamennyi országban felütötte már fejét a vírus, kivéve Indonéziában.

Haldoklók szomszédságában táncolnak vidáman a koronavírusos kínaiak | Magyar Hang

Meg is indultak a találgatások arról, vajon minek köszönhető, hogy a világ negyedik legnépesebb országában a mai napig nem találtak egyetlen fertőzött személyt sem, miközben a szomszédos városállamban, Szingapúrban a cikk írásának időpontjában 45 beteget tartanak számon, a Fülöp-szigeteken, Hongkongban pedig már halálos áldozatokat is szedett a járvány. Többféle elmélet létezik: van, aki szerint a forró, párás trópusi éghajlatnak, mások szerint az indonézek ellenálló immunrendszerének köszönhető a remek közegészségügyi statisztika.

A kormányzati szakemberek azt hangoztatják, Indonézia olyan jól felkészült és nagy tapasztalatokkal rendelkezik az efféle járványok terén, hogy gyors reagálásuknak köszönhetően a vírusnak esélye sem volt eddig. A február első napjaiban Vuhanból és környékéről légi úton evakuált indonéz diákok hazaszállítását is efféle sikerként könyvelték el, holott utólag kiderült, senkin sem végezték el a tesztet. Mégpedig azért, mert látszólag a hazaérkezett valamennyi diák jól volt, egyébként pedig a mintavétel és a vizsgálat sok pénzbe került volna.

Nem meglepő tehát, hogy léteznek a kevésbé optimista elméletek is. Az indonézek is elismerik, hogy hosszú időn keresztül megfelelő gyorstesztjük nem volt, jelenleg pedig a 270 milliós országban egyetlen jakartai laboratórium képes ennek használatára. Bár mint mondják, tervben van további laboratóriumok és elkülönített kórházi részlegek felállítása.

A fővárosban egyelőre nincs pánikhangulat. Itt-ott előfordul egykét óriásplakát, amely a betegség tüneteire hívja fel a figyelmet, illetve a nemzetközi iskolákban korlátozzák a nagyobb rendezvényeket, reggelente ellenőrzik az iskola területére belépők testhőmérsékletét, de a szórakozó- és bevásárlóhelyeken nem csökkent a forgalom.

Kilökték a metróból, mert Vuhanból érkezett | Magyar Hang

Nem alaptalanok azok a vélemények, amelyek szerint az ország gazdasága szenvedne hatalmas kárt, ha Indonézia is felkerülne a koronavírussal érintett országok listájára. Az Indonéz Hotel- és Étteremszövetség elnöke, Hariyadi Sukamdani épp a napokban jelentette be, Balin már 20 ezren törölték foglalásukat a járvány kitörése óta, Wishnutama idegenforgalmi miniszter szerint pedig a kínai turisták elmaradása éves szinten mintegy 4 milliárd dollár bevételkiesést jelentene. A WHO mindenesetre a napokban felhívta az ország figyelmét, hogy körültekintőbb járványmegelőzésre, alaposabb vizsgálatokra lenne szükség. Ha ugyanis a koronavírus zavartalanul terjed az országban, akkor nem csupán az indonézek, a világ is időzített bombán ül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/7. számában jelent meg február 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/7. számban? Itt megnézheti!