Koronavírus: A WHO aggódik az olyan fertőzöttek miatt, akik nem is kerültek kapcsolatba beteggel

Koronavírus: A WHO aggódik az olyan fertőzöttek miatt, akik nem is kerültek kapcsolatba beteggel

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal, bár Kínán kívül viszonylag kicsi az ilyen esetek száma – írta szombaton a szervezet főigazgatója a Twitteren. Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, vagy nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel – közölte az állami hírügynökség beszámolója szerint Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

– A legnagyobb gondunk az, hogy a COVID-19 a gyenge egészségügyi rendszerrel bíró országokra is kiterjedhet – írta a főigazgató, aki azt is felidézte, hogy már közzétettek egy „készültségi és reagálási stratégiai programot”, amelyben 675 millió dolláros támogatást kértek a legsérülékenyebb országoknak nyújtandó támogatásra. Egyúttal bejelentette, hogy az ENSZ-szervezet a közeli hetekben 60 ezer újabb vírustesztet küld 19 országba.

Szombaton közben már a második olasz beteg – egy nő – is meghalt koronavírus-fertőzésben. Olaszországban a fertőzések száma elérte a 28-at, 26 ember Lombardiában, ketten pedig a szomszédos Veneto tartományban bizonyultak vírushordozónak. Olaszország mintegy tíz északi településén az első eset észlelése után a hatóságok bezárták a közintézményeket, az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint.

Mennyi koronavírusos fertőzött lehet valójában? | Magyar Hang

Iránban szombaton 10 újabb megbetegedést jelentettek be, a fertőzöttek száma így 28, és újabb halottja is van a kórnak a korábbi négy után - közölte az egészségügy-minisztérium szóvivője. Az új iráni fertőzöttek egyike Morteza Rahmanzedeh, Teherán 13. kerületének polgármestere – jelentette az állami televízió. A szomszédos Irak csütörtökön „újabb rendelkezésig” megtiltotta állampolgárainak, hogy Iránba utazzanak. A Kuwait Airways légitársaság felfüggesztette iráni járatait.

A vírus gócpontjának számító Hupej tartomány kormányzata szerint a koronavírus lappangási ideje 27 nap is lehet. Ezt azután közölték szombaton, hogy egy 70 éves férfinél – aki január 24-én tért vissza a lakóhelyére Ecsouból, ahol fertőzött nővérével érintkezett – 27 nap után jelentek meg nála a tünetek.

Címkék: WHO, koronavírus