Húsz rakétát lőtt ki Izraelre az Iszlám Dzsihád

Húsz rakétát lőtt ki Izraelre az Iszlám Dzsihád

Palesztinok Benjamin Netanjahu és Avigdor Lieberman fényképét égetik Gázai övezet déli részén, 2019. szeptember 19-én. Azt szeretnék elérni, hogy bocsássák szabadon az izraeli börtönökben raboskodó palesztin foglyokat (Fotó: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint húsz rakétát lőtt a Gázai övezetből a környező izraeli településekre rövid idő alatt az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet - jelentette vasárnap kora este a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Néhány percen belül két hullámban érkeztek a lövedékek a Gázai övezet melletti izraeli településekre, de a lakott helyek felé célzott mintegy tíz rakétát megsemmisítette a levegőben a vaskupola nevű, rövid távolságra eljutó rakéták elleni légvédelmi rendszer. A támadás során ezért sem emberéletben, sem anyagiakban nem esett kár. Az övezettel északon szomszédos Askelón város elöljárói elővigyázatosságból utasítást adtak a nyilvános óvóhelyek megnyitására, és elhalasztották a vasárnap estére meghirdetett helyi közösségi rendezvényeket.

A rakétákat nem sokkal azután indították útnak, hogy a Katar küldöttségét vezető Muhamad al-Madi elhagyta Gázát, ahol pénzügyi segítséget adott át az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetnek.

Korábban az Iszlám Dzsihád bosszúval fenyegetőzött a reggeli órákban megölt két harcosáért, akiket az izraeli hadsereg jelentése szerint hajnalban lelőttek, miközben az övezet déli részén, Khan Junisznál bombákat próbáltak telepíteni a határkerítéshez.

Az izraeli katonák az egyik támadó holttestét egy buldózerrel elszállították, és ezt az övezetből videóra vették. Gázai források szerint Muhamed Ali al-Naimnek hívták az Izraelbe vitt gázait, és a palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak volt a körzeti parancsnoka.

Izrael és a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád között legutóbb november közepén lángoltak fel a harcok, miután az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki korábban számos alkalommal adott parancsot rakétatámadásra az érvényes tűzszünet ellenére izraeli területek ellen.