HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Elhunyt Hoszn...

Elhunyt Hoszni Mubarak, az arab tavasz által elsöpört egyiptomi elnök

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

91 éves korában, kedden elhunyt Hoszni Mubarak, volt egyiptomi elnök. Mubarak három évtizeden át vezette az afrikai országot, amelynek bírósága nyolc éve életfogytiglanra ítélte a forradalom vérbefojtásáért, ám 2017-ben felmentették a vádak alól.

Muhammad Hoszni Szájjid Mubarak 1928-ban született Kafr el-Meszelha városában. Az egyiptomi légierőben futott be nagy karriert, 1972-ben főparancsnokká léptették elő. 1975-ben az ország alelnökévé nevezték ki, Anvar Szadat elnök 1981. október 6-i meggyilkolása után került az elnöki székbe. A merényletre hivatkozva azonnal rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet elnökségi harminc éve alatt mindvégig fenntartott.

Mubarak a hadsereg támogatásával diktatórikus rendszert épített. Keményen fellépett a vallásos iszlám pártokkal szemben, és mindvégig igyekezett megőrizni jó kapcsolatát Izraellel és az Egyesült Államokkal. A turizmus fellendülése és a gazdasági növekedés ellenére sem sikerült jelentősen javítani az életszínvonalat az országban.

Egészségi állapota miatt – gyomorrákot, más források szerint vékonybélrákot diagnosztizáltak nála – már 2011-ben felmerült, hogy átadja helyét a fiának, de januárban indult kairói tüntetések elsöpörték az elnököt, aki februárban lemondott. Áprilisban őrizetbe vették, korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel vádolták, és azzal, hogy engedélyezte az éles lőszer bevetését a tüntetők ellen. 2012-ben ítélték el. A kiszivárgott hírek szerint, a döntés után Mubarak szívrohamot kapott az őt szállító katonai repülőgépen, és a klinikai halál állapotába került. Ezt később hivatalosan cáfolták, és később az állapota javulásáról tájékoztattak a hatóságok. 2017-ben felmentették a vádak alól, és szabadon engedték.

Mubarak fia, Alaa szombaton azt írta a Twitteren, hogy apját intenzív osztályon ápolják. A volt elnökön hetekkel ezelőtt műtétet hajtottak végre – tette hozzá, de részletekről nem szólt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,580lájkolóTetszik
3,766követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszavonta a fellebbezést Kaleta Gábor

Így jogerőssé vált az egykori diplomatára a pedofil felvételek tárolása miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés.