Nem az a kérdés az USA-ban, hogy elterjed-e a koronavírus, hanem az, hogy mikor

Nem az a kérdés az USA-ban, hogy elterjed-e a koronavírus, hanem az, hogy mikor

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkezõ Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. február 11-én. (Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban is várható a koronavírus terjedése – jelentette ki Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter kedden a szenátus egyik albizottsága előtt érvelve a kormányzat által kért 2,5 milliárd dollár (körülbelül 777,5 milliárd forint)megszavazása mellett.

Azar – az MTI beszámolója szerint – kifejtette, hogy az összeg segítene a gyorsan terjedő vírust nyomon követni, a tagállami és helyi kormányzatok anyagi támogatásában, oltások és különböző terápiák kifejlesztésében, továbbá védőmaszkok és más, a betegség terjedését feltételezhetően akadályozó védőruhák csökkenő készletének pótlásában.

A miniszter közölte, hogy pillanatnyilag 30 millió védőmaszk áll rendelkezésre, de legalább 300 millióra lenne szükség. Szükség van a maszkokat gyártó cégek kapacitásának növelésére is.

A miniszter különösen aggasztónak nevezte az olaszországi és az iráni vírushelyzetet.

Keddi washingtoni sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is foglalkozott a koronavírussal. Iránt és Kínát azzal vádolta meg, hogy nem a valós helyzetről adnak tájékoztatást. Felszólította Teheránt és Pekinget, hogy „tárja fel az igazságot” az új megbetegedések számát illetően.

– Minden nemzetnek, beleértve Iránt is, el kell mondania az igazságot a koronavírusról, és együtt kell működnie a nemzetközi segélyszervezetekkel – fogalmazott Pompeo.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egyik vezetője szintén tájékoztatta az amerikai törvényhozókat és az újságírókat a helyzetről. Nancy Messonnier leszögezte: nem az a kérdés, hogy elterjed-e a vírus az Egyesült Államokban, hanem az, hogy ez mikor történik meg, és hányan lesznek, akik komoly betegséggel küszködnek majd.

A keddi nap folyamán egyébként Donald Trump amerikai elnök is kifejtette véleményét a koronavírusról. A CNN tudósítása szerint kijelentette, a betegség el fog múlni. A nyilatkozatot azután tette, hogy a Demokrata Párt részéről kritika érte a Fehér Házat, mondván, nem megfelelően járnak el a járvány kezelésekor.

Donald Trump szerint a globális gazdaságra sem lesz súlyos hatással a járvány. A CNN forrásai szerint a nyilvános kijelentései ellenére az elnököt és az amerikai adminisztrációt is egyre nagyobb aggodalommal tölti el a koronavírus, és annak hatása a gazdaságra, amely a korábban vártnál jelentősebb lesz.