Rendkívüli NATO-tanácskozás, török-orosz diplomáciai üzengetés Szíria miatt

Rendkívüli NATO-tanácskozás, török-orosz diplomáciai üzengetés Szíria miatt

Török katonai konvoj halad az északnyugat-szíriai Idlib tartomány keleti részében 2020. február 20-án. A nagyrészt felkelő milíciák ellenőrzése alatt álló Idlíb tartomány visszaszerzéséért az orosz légierő által támogatott damaszkuszi kormánycsapatok intenzív műveleteket folytatnak. A mérsékelt lázadó csoportokat segítő török hadsereg egy 2017. májusi orosz-török-iráni megállapodás értelmében van jelen a feszültségcsökkentési övezetnek minősített Idlíbben (Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hulusi Akar török védelmi miniszter pénteken tagadta az orosz védelmi tárca azon közlését, amely szerint a török katonák előző nap Szíriában ellenzéki fegyveresek formációiban tartózkodtak, amikor a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlib tartományban.

A dél-törökországi Hatay tartományban, a török–szíriai határon található parancsnoki központban Akar úgy nyilatkozott, hogy a török egységek körül nem volt semmilyen fegyveres csoport, amikor a támadást végrehajtották.

Hangsúlyozta: az incidens annak ellenére következett be, hogy Ankara a török egységek pozícióiról előre egyeztetett a terepen tartózkodó orosz illetékesekkel, és annak ellenére folytatódott, hogy az első lövést követően a török fél még egyszer figyelmeztetést adott.

Mindazonáltal a török álláspont szerint a török katonák légicsapásokban vesztették életüket. Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor tagadta, hogy légiereje csapást mért volna a környékén.

Akar nyomatékosította: a légicsapások során még mentőegységeket is találat ért.

A moszkvai katonai tárca álláspontja szerint február 27-én Behun lakott település környékén török katonák kerültek a szíriai hadsereg tüzébe, akik a terrorista alakulatok harci formációiban voltak.

A minisztérium közölte, a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra csütörtökön széles fronton kísérelt meg támadást Idlibben.

A szíriai orosz parancsnokság csütörtökön azzal vádolta meg a török hadsereget, hogy tüzérségi csapásokkal, valamint felderítő és csapásmérő drónokkal támogatja a szíriai kormányerők ellen harcolókat az idlibi feszültségcsökkentési övezetben, amivel megsértette az ottani rendezésről Szocsiban megkötött orosz-török megállapodást.

A Fekete-tengeri Flotta bejelentette pénteken, hogy a Földközi-tengerre, ezen belül a szíriai partok felé vezényelte két hadihajóját, amelyeket Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel szereltek fel – jelentette az Interfax hírügynökség.

Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket | Magyar Hang

A TASZSZ orosz hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy a szíriai terrorelhárítási műveletben szerzett érdemei miatt az Oroszország Hőse kitüntetésben részesült Szergej Rudszkoj vezérezredes, az operatív vezérkari főcsoportfőnökség és Andrej Szergyukov vezérezredes, a légideszant-alakulatok parancsnoka.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója pénteki Twitter-üzenetében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a harcok dúlta, szíriai Idlíb tartományban tartózkodó civileket, és nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében kifejtette, a NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken amiatt, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlib körzetében megöltek 33 török katonát.

Tájékoztatása szerint az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetség alapító okiratának 4-es cikke alapján folytatnak megbeszélést a szíriai fejleményekről.

A washingtoni szerződés 4. cikke értelmében a NATO-tagországok tanácskozás összehívását kérhetik, ha úgy vélik, hogy területi egységüket, politikai függetlenségüket vagy biztonságukat veszély fenyegeti. A cikk alkalmazását a NATO 1949-es alapítása óta hat alkalommal kérték, a legtöbb esetben Törökország.

A török hadsereg egyébként pénteken intenzív tűz alá vette a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul az előző nap elszenvedett súlyos verszteségeikre.

Hulusi Akar török védelmi miniszter elmondta: a válaszcsapásban légi járművek, köztük drónok és a tüzérség egységei vesznek részt. Arról számolt be, hogy „ártalmatlanították” a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját, 23 tüzérségi állását, 23 harckocsiját, 10 páncélautóját, öt helikopterét, öt lőszerszállító teherautóját, három lőszerraktárát, egy parancsnoki épületét, továbbá egy SA-17 és egy SA-22 típusú légvédelmi rendszerét.