Trump: a védelmi miniszter hamarosan aláírja az afgán csapatkivonást elősegítő egyezményt

Trump: a védelmi miniszter hamarosan aláírja az afgán csapatkivonást elősegítő egyezményt

Amerikai tengerészgyalogosok és az afgán védelmi erők csapatai egy közös kiképző és járőr misszión a közép-ázsiai ország Helmad tartományában 2017. december 25-én (Fotó: US Marine Corps/Lucas Hopkins)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú ideje szó van róla, hogy 19 év után az Egyesült Államok megállapodást köt az Afganisztánt részben uraló tálibokkal annak érdekében, hogy lezárják a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően indított háborút.

Donald Trump elnök nem titkolt célja, hogy még a ciklusa végéig megszülessen az amerikai csapatkivonást is magában foglaló egyezmény. A tárgyalások régóta tartanak a keményvonalas iszlamistákkal, ám a folyamat többször megakadt már korábban. Pénteken azonban egy igen szűkszavú közleményt adott ki a Fehér Ház, amelyben az elnök arról tájékoztatott: Mike Pompeo külügyminiszter nemsokára szemtanúja lesz annak, hogy  Mark Esper védelmi miniszter aláír egy megállapodást a tálibokkal, amely megnyitja az utat az amerikai csapatok kivonása előtt.

Trump – a közleményben – megköszönte annak a több százezer amerikainak az erőfeszítését, akik az évek során büszkén szolgálták a nemzetet Afganisztánban, egyúttal köszönetet mondott az amerikai adófizetők és az afgán nép áldozatvállalásáért is.

Ahhoz persze, mire mind a 12 ezer jelenleg a közép-ázsiai országban állomásozó amerikait kivonják, még sok minden másra is szükség lesz. Például arra is, hogy a tálibok és a hivatalos afgán kormány is megegyezést kössön egymással. E tárgyalások várhatóan március 10-én indulnának meg, ám szakértők szerint lehet hónapokig, de akár évekig is elhúzódhatnak, mire tényleges megállapodás születhet a felek között.

Véget érhet az afganisztáni háború? | Magyar Hang

A szakértők figyelmeztetnek, egy amerikai kivonulás esetén megtörténhet, hogy összeomlik az afgán államgépezet, és a tálibok újra átveszik a hatalmat.