Megmentheti Netanjahut Trump „béketerve”?

Megmentheti Netanjahut Trump „béketerve”?

Beni Ganc, a centrista Kék-fehér párt elnöke (b) és Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke és az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke egy választási plakáton az izraeli Bnei Brakban (Fotó: MTI/AP/Oded Balilty)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor Donald Trump január végén bemutatta közel-keleti béketervét az izraeli–palesztin konfliktus rendezésére, aligha hagyott kétséget a világban, hogy a javaslat tartalmánál ezúttal sokkal fontosabb az időzítés. A kétállami megoldásra vonatkozó béketerv annyira megalázó volt a palesztinokra nézve, hogy azt gyakorlatilag a teljes palesztin politikai spektrum visszautasította, sőt Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy minden kapcsolatot megszakít Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Az időzítés ugyanakkor korántsem volt véletlen: a tervezettel Trump leginkább közel-keleti illiberális szövetségesének, Benjamin Netanjahunak kívánt segítséget nyújtani, aki felett már jó ideje viharfelhők tornyosulnak. Mára azonban egyre világosabb, hogy még így sem lesz könnyű helyzete a hivatalban lévő izraeli miniszterelnöknek.

Az izraeli politikai válság lassan egy éve tart, mivel egyik politikai blokk sem képes biztosítani maga számára a parlamenti többséget. Az áprilisi választásokon fej-fej mellett végzett a Likud és a Beni Ganc-féle Kék és Fehér párt: míg az előbbi politikai erő szövetségesei elsősorban az ultraortodox pártok közül kerülnek ki, az utóbbi legfontosabb partnere az arab pártokból alakult Egységes Lista. Ám a királycsináló szerepbe került jobboldali Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) végül nem állt egyik oldal mellé sem, köszönhetően annak, hogy a párt vezetője, a vallásellenes Avigdor Liberman ragaszkodik ahhoz a törvényhez, amely az ortodoxok katonai szolgálatát is kötelezővé teszi – ez viszont Netanjahu szövetségeseinek nem tetszik. Ugyancsak nem hoztak áttörést a szeptemberben megismételt parlamenti választások, amelyen ugyan a Kék és Fehér javítani tudott a pozícióin, a patthelyzet azonban továbbra is fennállt.

Nyilvánosságra került az izraeli „Kubatov-lista" | Magyar Hang

A március 2-ai választás így egy éven belül már a harmadik lesz, amelyen az izraeli pártok megmérettetik magukat. Ám a jelenlegi helyzetben nagyon úgy néz ki, hogy Netanjahunak még Trump ajándéka sem lesz elég, hogy fordítson ezen a helyzeten. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint ugyan a Likud most már megelőzné Ganc pártját, azonban ez továbbra is kevésnek látszik ahhoz, hogy a választások után maga mellé állítsa a parlamenti képviselők többségét.

Miért nem ért el nagyobb hatást az izraeli szavazók körében Trump béketerve? Látni kell, hogy a mostani javaslat korántsem új, hanem a sokadik abban a sorban, amelyben megpróbálták rendezni a már több mint hetven éve húzódó kérdést. Így nem csoda, hogy az izraeliek már belefáradtak az újabbnál újabb megoldási koncepciók körüli felhajtásba, amelyek természetesen sosem hozták meg a várva várt eredményt.

Legalább ennyire fontos tényező az is a preferenciák alakulását tekintve, hogy az Egységes Lista kitűnően lovagolta meg az „évszázad üzlete” (így nevezi Trump a tervét) körüli felháborodást az arabok körében. Tiltakozásokat szerveztek, amelyekkel igen sok szavazót mozgósíthatnak a mostani választásokra. Ha összevetjük a Likud csekély mértékű erősödését és az arab pártok nagyobb lendületét, akkor várhatóan a patthelyzet ugyanott fog folytatódni, ahol most is tart.

Sok elemző már most egy 4. parlamenti választásra számít, ahol Netanjahunak már jóval nehezebb dolga lehet. Március 17-én ugyanis megkezdődik az izraeli miniszterelnök pere abban a korrupciós ügyben, amelyben bizalommal való visszaéléssel, csalással és vesztegetéssel vádolják. A politikus – aki természetesen már mindent megtett, hogy elkerülje az eljárást – számára a mostani választások ezért különösen fontosak, hiszen nem csak a politikai karrierjéről, hanem a szabadságáról van szó. Az izraeli közvélemény számára ma már teljesen egyértelmű, hogy a folyamatosan ismétlődő választások leginkább Netanjahu vesszőfutásáról szólnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/9. számában jelent meg február 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/9. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.